Statele Unite: Un număr tot mai mare de trupe ruse în Belarus ar putea veni la pachet cu o desfăşurare de arme nucleare

Cristian Soare |
Data publicării:

Un înalt oficial al administrației Biden a declarat ieri, sub protecţia anonimatului că desfășurarea de trupe ruse în Belarus, în contextul organizării unor exerciţii militare ruso-belarus, creşte îngrijorarea că Moscova ar putea planifica un atac din nord asupra Ucrainei. Totodată, oficialul american a susţinut că aceste noi mişcări de trupe indică dorința Belarusului „de a permite staționarea atât a forțelor convenționale rusești, cât și a unor arme nucleare pe teritoriul său”.

Rusia a desfăşurat în Belarus un număr nespecificate de trupe pentru a participa la exerciţiile militare ruso-belaruse, au declarat marți mai multe surse media occidentale. Această desfășurare de trupe este văzută ca o ameninţare de securitate, deoarece va consolida și mai mult mijloacele militare ruse din apropierea Ucrainei, pe fondul temerilor occidentale cu privire la o invazie planificată de Moscova.

Oficialul american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a spus că dimensiunea forțelor ruse care sosesc în Belarus este „dincolo de ceea ce ne-am aștepta de la un exercițiu normal”.

„Momentul este notabil și, desigur, ridică îngrijorarea că Rusia ar putea intenționa să staționeze trupe în Belarus sub pretextul unor exerciții militare comune, pentru a putea ataca Ucraina”, a spus oficialul, potrivit France 24.

Oficialul american a spus că modificările care ar urma să fie aduse constituției din Belarus, că urma a referendumului de lună viitoare, ar putea permite Rusiei să aibă pe teritoriul acestei ţări o prezenta militară permanentă.

„Aceste modificări constituționale ar putea indica planurile Belarusului de a permite staționarea atât a forțelor convenționale rusești, cât și a forțelor nucleare pe teritoriul său”, a spus oficialul.

Prezenţa armelor nucleare la frontierele UE "ar reprezenta un risc pentru securitatea europeană şi ar putea necesita un răspuns", a avertizat diplomatul american.

Pe fondul unei situaţii de securitate tot mai tensionate, Casa Albă a avertizat că Rusia poate ataca Ucraina în „orice moment’’. Oficialii ucraineni au avertizat că Rusia ar putea lansa un atac asupra Ucrainei din mai multe direcții, inclusiv de pe teritoriul statului Belarus.

„Ne aflăm acum într-un stadiu în care Rusia ar putea în orice moment să lanseze un atac în Ucraina”, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, descriind desfăşurarea de forțe ruse în Belarus ca parte a unei „situații extrem de periculoase”.

O serie de discuții de săptămâna trecută între Rusia, SUA și NATO nu au reușit să conducă la detensionarea situaţiei de securitate de la graniţele Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se va întâlni vineri la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov, într-o altă încercare de a dezamorsa criza.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel