Rusia are probleme cu modernizarea sistemului GLONASS

S.I. Catalin |
Data publicării:
satelit rusesc Glonass K-1
satelit rusesc Glonass K-1

Rusia va renunța să finanțeze producția în serie a noilor sateliți de navigație GLONASS-K. După cum rezultă din textul amendamentelor aduse la legea bugetului federal pentru 2019, banii vor fi cheltuiţi pentru modificarea acestor sateliți. Scopul este să fie înlocuite componentele străine, care nu pot fi livrate în Rusia din cauza sancțiunilor, cu unele produse local, potrivit paginaderusia.

Pentru a înlocui sistemul GLONASS deja învechit cu a treia generație de sateliți ai sistemului de navigație – GLONASS-K. Fata de a doua generație – GLONASS-M – versiunea K are o precizie mai mare la poziționare (crește de două ori şi ajunge la pariate cu sistemul american GPS) și durabilitate.

Problema cu producţia de sateliţi GLONASS-K este lipsă de componente americane. După impunerea în 2014 a primului pachet de sancțiuni americane, preşedintele Vladimir Putin a ordonat o substituire a importurilor, inclusiv în industria spațială.

Însă, până la sfârșitul anului 2018, penultima generație (GLONASS-M) era format din componente străine în proporţie de 40%. În august 2018, Statele Unite au întrerupt complet furnizarea de echipamente electronice cu dublă utilizare (militară şi civilă) către Rusia; cel mai adesea fiind vorba despre componente din clasa military-space (protejate, printre altele, de radiația cosmică).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel