Rusia ar fi lăsat un S-400 în Serbia. Bulgaria, 'complice' la transportul rusesc

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Bulgarii anunță că Rusia ar fi lăsat un sistem S-400 pe teritoriul Serbiei. Iar desfășurarea acestora reprezintă un real petricol pentru securitatea NATO.

Expertul Momchil Doichev, reprezentant al Consiliului Atlantic, atrage atenția asupra amenințării pentru NATO a sistemului anti-rachetă rusesc S-400 Trumph, informează BulgarianMilitary. Declarația sa vine în contextul acuzelor potrivit cărora Rusia ar fi lăsat un sistem S-400 pe teritoriul Serbiei după exercițiul ruso-sârb care a avut loc la finalul lunii octombrie.

În cadrul exercițiului care se va desfășura anual, trupele ruse și sârbe au folosit sisteme S-400. Acestea au fost transportate în Serbia prin Bulgaria, în baza unor tratate între UE, NATO și Federația Rusă.

Faptul că Rusia ar fi lăsat în Serbia un sistem S-400 este momentan doar un zvon. Însă îngrijorător, potrivit expertului, nu e că transportul s-a efectuat prin Bulgaria, acest lucru fiind permis de tratate, ci faptul că Bulgaria nu a inspectat transportul. Din cauza acestei greșeli nu putem știi cu certitudine dacă Rusia a lăsat un sistem S-400 în Serbia.

 

Patru întrebări la care Bulgaria ar trebui să răspundă după transportul Rusiei a S-400 în Serbia

 

Potrivit expertului, prezența S-400 în Serbia ar putea fi o problemă nun doar pentru Bulgaria, cât și pentru întreaga Alianță. 

Dar faptul că Bulgaria nu a verificat transportul rusesc ridică semne mari de întrebare. Expertul NATO a pus câteva întrebări care își caută răspunsul, indiferent dacă Rusia a lăsat sau nu un sistem S-400 în Serbia.

* De ce Bulgaria nu a verificat ce echipament militar rusesc traversează țara, având în vedere că suntem stat membru NATO și graniță europeană?

* Este o practică obișnuită ca serviciile bulgare să nu verifice echipamentele militare străine care trec prin țară?

* Care sunt criteriile care determină că un anumit transport militar trebuie verificat sau nu?

* Știa guvernul rus că Bulgaria nu va efectua o verificare a trecerii echipamentelor militare?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel