Rusia anunţă represalii împotriva unor oficiali din Franţa şi Germania

Eduard Pascu |
Data publicării:
S. Lavrov
S. Lavrov

Colaboratori ai liderilor Franţei şi Germaniei vor fi vizaţi de represaliile pe care Rusia le pregăteşte ca răspuns la sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană din cauza  otrăvirii opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP şi Reuters.

"Dat fiind faptul că sancţiunile (europene) vizează responsabili ai administraţiei prezidenţiale ruse, sancţiunile luate de noi ca represalii vor fi similare. Ele sunt decise şi îi vom informa în curând pe colegii noştri francez şi german", a declarat în faţa presei ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

El a precizat că sancţiunile vor viza "cadre de conducere din aparatele de lucru ale liderilor Germaniei şi Franţei", fiind fără îndoială vorba de Palatul Elysée şi de cancelaria germană, deoarece Parisul şi Berlinul au fost motoarele adoptării de măsuri împotriva Rusiei, transmite Agerpres.

Uniunea Europeană a dezvăluit în octombrie o listă de şase personalităţi sancţionate ca reacţie la presupusa otrăvire a lui Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, detectat de Germania, unde opozantul a fost spitalizat în stare gravă. Printre oficialii ruşi sancţionaţi se numără Aleksander Bortnikov, şeful Serviciului Federal de Securitate, şi Serghei Kirienko, prim-adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse.

Moscova respinge orice implicare în acest caz şi a spus în multe rânduri că ar fi vorba de un complot occidental pentru a lovi în Rusia. Kremlinul a transmis din octombrie că va reacţiona la măsurile luate de UE. "Avem motive să presupunem că tot ce i s-a întâmplat (lui Navalnîi - n.r.) în privinţa substanţei toxice din organismul său i s-ar fi putut întâmpla în Germania sau când avionul (medical) l-a evacuat" din Rusia la Berlin, a spus Kremlinul, fără a face alte precizări.

Rusia susţine că Navalnîi, îngrijit după o boală puternică, nu avea nicio otravă în organismul său când a fost spitalizat în Siberia. Opozantul, care s-a afişat din nou pe reţelele de socializare şi speră la o restabilire totală, vrea să revină în Rusia după recuperarea sa din Germania.

 

Noul Tratat Start, fără precondiții



În aceeaşi conferinţă de presă de joi, Lavrov a mai declarat că toată lumea va avea de câştigat dacă noul tratat START dintre Moscova şi Washington, privind controlul armelor nucleare, va fi prelungit fără precondiţii, dar a adăugat că este bine să se aştepte clarificarea situaţiei politice din SUA.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse şi-a exprimat convingerea că politica externă a SUA sub Joe Biden va fi similară cu cea din timpul preşedintelui Barack Obama, în special în privinţa Iranului şi schimbărilor climatice.

Lavrov a afirmat totodată că diplomaţi din Franţa şi SUA sunt aşteptaţi în curând la Moscova pentru a discuta despre conflictul din Nagorno-Karabah, unde s-a ajuns, prin medierea Rusiei, la un acord de încetare a focului care garantează avansul teritorial al Azerbaidjanului în regiune, unde trupele azere s-au luptat cu forţele etnicilor armeni în ultimele şase săptămâni.

Citește și: Otrăvirea lui Navalnîi. Rusia contrazice Germania și spune că Berlinul nu are suficiente dovezi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel