UE a introdus pe lista neagră directorul FSB și alți oficiali ruși după cazul Navalnîi

Eduard Pascu / 15 oct 2020 / 16:20
Directorul FSB Alexander Bortnikov
Directorul FSB Alexander Bortnikov

Printre oficialii ruşi vizaţi de sancţiunile Uniunii Europene pentru otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, un critic virulent al Kremlinului, figurează şeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia şi primul adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse. Pe lista neagră a fost inclus și un institut de cercetare pentru chimia și tehnologia organică, iar firmelor din UE le este interzisă orice legătură cu acesta.

Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, Alexander Bortnikov, primul șef de cabinet al administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko, și alți patru oficiali ruși de rang înalt au fost incluși pe lista neagră a UE împotriva Rusiei după otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi.
Printre cei adăugați pe listă se numără și șeful Direcției politici interne prezidențiale din Biroul executiv Andrei Yarin, miniștrii adjuncți ai apărării Pavel Popov și Alexei Krivoruchko și trimisul prezidențial plenipotențiar în districtul siberian, Sergei Menyailo, transmite TASS.

„În aceste condiții, este rezonabil să concluzionăm că otrăvirea lui Alexei Navalnîi a fost posibilă numai cu acordul” oficialilor menționați mai sus, se arată în document.

Lista sancțiunilor include, de asemenea, State Scientific Research Institute for Organic Chemistry and Technology” (GosNIIOKhT). Întreprinderilor din UE le este interzisă orice legătură cu institutul.

Restricțiile UE prevăd o interdicție de intrare și înghețarea activelor financiare în băncile europene.

Sancțiunile au fost impuse în cadrul regimului special al UE pentru utilizarea armelor chimice, care anterior îi viza și pe suspectii otrăvirii din Salisbury a fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia, Alexander Petrov și Ruslan Boshirov. Regatul Unit a anunţat, pe de altă parte, că i-a impus sancţiuni directorului Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost spitalizat la 20 august în stare gravă, la Omsk, în Siberia, şi a fost transferat la 22 august la Spitalul Charite, la Berlin, de unde a fost externat pe 23 septembrie, după 32 de zile de spitalizare - dintre care 24 în comă.

Germania a conchis că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Citește și: Otrăvirea lui Navalnîi. Rusia contrazice Germania și spune că Berlinul nu are suficiente dovezi

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy