Rusia susţine că un submarin american s-a apropiat de Insulele Kurile. Reacţia U.S. Navy: Incidentul pur și simplu nu s-a întâmplat

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a informat, pe 12.02.2022, că o navă de luptă rusească a forțat un submarin american să părăsească apele teritoriale ale Federației Ruse, în zona Insulelor Kurile, unde sunt în curs de desfășurare exerciții navale. Marina SUA a răspuns foarte repede acestor acuzaţii, precizând că incidentul pur și simplu nu s-a întâmplat.

După cum au informat reprezentanții ruși, incidentul s-a produs pe 12 februarie, la ora 10.40 (ora Moscovei), în zona unui exercițiu planificat al Flotei ruse din Oceanul Pacific, lângă Insula Urup din lanțul Insulelor Kurile. În regiune, a fost descoperit un submarin din clasa Virginia aparținând Forțelor Navale ale SUA.

Echipajul submarinului a fost informat că se află în apele teritoriale rusești și trebuie să iasă din imersiune, dar acesta a ignorat avertismentele.

“Prin intermediul comunicațiilor subacvatice, echipajului submarinului american i s-a transmis următorul mesaj, în limba rusă și limba engleză: Vă aflați în apele teritoriale ale Rusiei. Ieșiți la suprafață, imediat! Echipajul submarinului a ignorat solicitarea părții ruse”, au menționat reprezentanții ministerului.

“În conformitate cu procedurile în vigoare pentru protejarea frontierei de stat a Federației Ruse în mediul subacvatic, echipajul fregatei Mareșal Șapoșnikov a Flotei din Oceanul Pacific a întrebuințat mijloacele adecvate împotriva submarinului, se arată într-un comunicat de presă al ministerului”, preluat de agenția Interfax.

“Submarinul american a folosit aparatura pentru crearea de ținte false pentru radare și mijloacele de control acustic și a părăsit apele teritoriale ale Federației Ruse cu viteza maximă”, au spus reprezentanții militari ruși.

Potrivit declarațiilor acestora, “detașamentul de nave al Flotei din Oceanul Pacific își continuă exercițiile planificate, inclusiv prin monitorizarea mediului subacvatic, pentru a preveni încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse”.

Fostul comandant al Statului Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral în retragere Viktor Kravchenko, a declarat că apariția unui submarin nuclear american în apele teritoriale rusești din zona Insulelor Kurile reprezintă un incident militar serios.

“Faptul că submarinul american s-a aflat în apele teritoriale rusești reprezintă un incident militar serios și o încălcare gravă a dreptului internațional”, a precizat amiralul.

 

Partea americană a respins acuzațiile rusești

 

Partea americană a respins acuzațiile rusești și a negat faptul că submarinul s-a aflat în apele teritoriale ale Federației Ruse. Astfel, purtătorul de cuvânt al Comandamentului pentru regiunea India-Pacific din cadrul armatei americane, Kyle Reines, a declarat că submarinele americane nu au efectuat operațiuni în apele teritoriale rusești.

“Afirmațiile părții ruse despre operațiunile noastre în apele sale teritoriale nu sunt adevărate. Nu voi comenta locațiile submarinelor noastre, dar pot să spun că zburăm, navigăm și operăm în siguranță în apele internaționale”, a spus Reines.

Comentariul autorului: În urma incidentului din zona Insulelor Kurile, atașatul militar american de la Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării, unde i s-a înmânat o notă de protest.

Deși în situații normale astfel de incidente pot trece aproape neobservate, în perioade tensionate de genul celei actuale acestea pot să se transforme în conflicte militare între părți.

Trebuie precizat faptul că, în cursul anului 2021, partea rusă a mai semnalat două incidente similare la frontierele maritime.

Unul dintre acestea s-a produs, în luna octombrie 2021, în Marea Japoniei cu implicarea distrugătorului american Chafee (DDG 90) și distrugătorului rusesc Amiral Tributs. După cum au precizat atunci reprezentanții ruși, nava Flotei din Oceanul Pacific a intervenit pentru a împiedica nava americană să pătrundă în apele teritoriale rusești.

De asemenea, în luna iunie 2021, distrugătorul britanic HMS Defender a fost acuzat că a încălcat apele teritoriale rusești în apropiere de Sevastopol. Mijloace ale Flotei ruse din Marea Neagră au intervenit pentru îndepărtarea acestuia din regiune, folosind inclusiv bombe de aviație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel