Rusia acuză Ucraina că plănuiește să arunce în aer un reactor nuclear. Kremlinul afirmă că militarii ucraineni ar fi minat un reactor în Harkov

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Ministerul Apărării de la Moscova acuză forțele armate ale Ucrainei că pregătesc aruncarea în aer a unui reactor nuclear.

Potrivit Moscovei, armata Ucrainei și batalionul ultranaționalist Azov intenționează să arunce în aer un reactor de la Centrul Național de Cercetare al Institulului de Fizică și Tehnologie din Harkov și ulterior să acuze Federația Rusă că a lansat proiectile asupra reactorului.

Declarația, citată de presa rusă, inclusiv agenția Tass, aparține chiar Ministerului Apărării de la Moscova.

Forțele ucrainene împreună cu militanții batalionului Azov pun la cale o provocare prin contaminare radioactivă a zonei Harkov. Naționaliștii ucraineni au minat un reactor aflat la un sit experimental situat în cadrul Centrului Național de Cercetare din Harkov. Armata Ucrainei și luptătorii batalionului Azov plănuiesc să arunce în aer reactorul și ulterior să acuze că Forțele Armate ale Federației Ruse ar fi lansat rachete asupra sitului”, precizează Ministerul Apărării de la Moscova.

Notă: E evident că Federația Rusă nu a prezentat nicio dovadă cu privire la faptul că Ucraina ar fi minat un reactor nuclear, iar declarația Ministerului Apărării de la Moscova face parte din războiul pe care Rusia l-a declanșat pe toate fronturile cu Ucraina.

 

Ucraina, sfâșiată de război și pericolul nuclear

 

Amintim că Ucraina are în patru centrale nucleare active. Acestea sunt Rovno (nord-vestul țării), Hmelniţki şi Zaporojie (aflate în sud-estul Ucrainei) și centrala Ucraina de Sud, aflată evident în sudul țării.

În total sunt active 15 reactoare nucleare.

La Zaporojie în aceste zile s-au dat lupte grele pentru capturarea centralei de către forțele Federației Ruse.

Ucraina e unul din puținele state europene care e dependentă de energie nucleară. Aproximativ 55% din energia Ucrainei e generată de centralele nucleare, astfel încât capturarea acestora de către forțele de ocupație ruse reprezintă un obiectiv important.

Pe de altă parte Ucraina, precum întreaga omenire, trăiește cu drama datei de 26 aprilie 1986. Atunci reactorul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat. Dezastrul a generat în atmosferă o radioactivitate echivalentă cu 100 - 500 de bombe atomice, precum cea care a lovit Hiroshima în 1945.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel