Rusia acuză Norvegia că încalcă Tratatul de la Svalbard din 1920 după ce fregata Thor Heyerdahl și-a „arătat mușchii” în Arhipelagul Spitsbergen

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Fregata norvegiană HNoMS Thor Heyerdahl. Sursă foto: Forțele armate Regale ale Norvegiei
Fregata norvegiană HNoMS Thor Heyerdahl. Sursă foto: Forțele armate Regale ale Norvegiei

Federația Rusă acuză Norvegia că militarizează Arhipelagul Spitsbergen și încalcă astfel Tratatul de la Svalbard semnat în 1920.

Reacția Moscovei vine după ce fregata norvegiană HNoMS Thor Heyerdahl a Forțelor Regale Navale Norvegiene și-a făcut simțită prezența în Arhipelagul Spitsbergen.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova a acuzat Oslo de o demonstrație de forță militară prin care „și-a arătat mușchii” după ce fregata norvegiană a ajuns în Arhipelagul Spitsbergen.

Rusia acuză Norvegia că nu respectă Tratatul de la Svalbard din 1920 și militarizează arhipelagul.

„Prezența navei norvegiene în arhipelagul arctic Spitsbergen demonstrează tendința către militarizarea arhipelagului de către Norvegia”, a precizat Zaharova, potrivit agenției de presă Tass

Purtătoare de cuvânt al MAE rus și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest lucru.

Tratatul de la Svalbard din 1920

Conform Tratatului de la Svalbard din 1920, cunoscut şi sub numele de Tratatul Spitsbergen, Norvegia are suveranitate asupra arhipelagului. În conformitate cu acordul asupra Svalbard, Rusia (în calitate de succesor al URSS) are dreptul să exploateze resursele naturale ale arhipelagului, deși aparține Norvegiei. 

Cu toate acestea, niciuna dintre țări nu poate folosi insula în scopuri militare. Apele care înconjoară arhipelagul Svalbard sunt, de asemenea, o zonă demilitarizată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel