Rusia acuză Franța de „iresponsabilitate” după trimiterea rachetelor sol-aer cu rază lungă SCALP. Moscova susține că războiul din Ucraina va escalada

Darius Muresan |
Data publicării:
Scalp / Storm Shadow - MBDA
Scalp / Storm Shadow - MBDA

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a calificat drept iresponsabilă decizia Franţei de a furniza Ucrainei rachete SCALP cu rază lungă de acţiune şi a atras atenţia asupra escaladării conflictului.

Ea a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat publicaţiei Mejdunarodnaia Jizni (International Affairs), potrivit Rador.

'După ce a furnizat tunurile autopropulsate Caesar, sisteme de apărare antiaeriană Crotal şi tancuri AMX-10RC, conducerea franceză a luat o altă decizie iresponsabilă de a furniza regimului de la Kiev rachete cu rază lungă de acţiune SCALP. Astfel, Parisul a întreprins un nou pas deliberat şi conştient spre escaladarea conflictului ucrainean', a susţinut Zaharova.

Potrivit acesteia, 'niciun fel de livrări de arme şi echipamente occidentale nu sunt capabile să schimbe cursul aşa-zisei operaţiuni militare speciale ruse, ale cărei obiective vor fi cu siguranţă îndeplinite'.

Pe 11 iulie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, a calificat decizia Franţei drept greşită şi periculoasă pentru partea ucraineană, deoarece ar forţa Rusia să recurgă la contramăsuri. El a declarat atunci: ''Din nou repetăm o abordare principială a unor astfel de decizii: aceste decizii nu pot şi nu sunt capabile să influenţeze cursul evenimentelor în cadrul aşa-zisei operaţiuni speciale militare ruse din Ucraina. Ele pot doar să complice soarta regimului ucrainean de la Kiev'.

 

Franța trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune SCALP, „sora” Storm Shadow britanice

 

"Am decis să livrăm Ucrainei noi rachete care să permită lovituri în profunzime", a declarat Macron la sosirea la Vilnius. "Cred că ceea ce este important pentru noi astăzi este să transmitem un mesaj de susţinere Ucrainei, de unitate a NATO", a afirmat preşedintele francez.

Această decizie vine în urma angajamentului luat de Regatul Unit de a furniza armatei ucrainene pe 11 mai 2023 rachete cu rază lungă Storm Shadow.

Racheta de croazieră SCALP-EG/Storm Shadow este o armă britanică-franceză dezvoltată în anii 1990 de Matra și British Aerospace și este acum fabricată de producătorul european de rachete MBDA.

SCALP va fi integrată pe avioanele ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel