Macron va trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune SCALP, varianta franceză a Storm Shadow / Rusia promite că va răspunde

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Scalp / Storm Shadow - MBDA
Scalp / Storm Shadow - MBDA

Franța va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune SCALP pentru a ajuta forțele Kievului să lovească ținte adânc în spatele liniilor rusești, a declarat marți președintele Emmanuel Macron.

"Am decis să livrăm Ucrainei noi rachete care să permită lovituri în profunzime", a declarat Macron la sosirea la locul de desfăşurare a summitului. "Cred că ceea ce este important pentru noi astăzi este să transmitem un mesaj de susţinere Ucrainei, de unitate a NATO", a afirmat preşedintele francez.

Foto: Storm Shadow/SCALP ; MBDA

Această decizie vine în urma angajamentului luat de Regatul Unit de a furniza armatei ucrainene pe 11 mai 2023 rachete cu rază lungă Storm Shadow.

Racheta de croazieră SCALP-EG/Storm Shadow este o armă britanică-franceză dezvoltată în anii 1990 de Matra și British Aerospace și este acum fabricată de producătorul european de rachete MBDA.

Kremlinul a declarat că va răspunde la decizia Franței de a furniza Kievului rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea ajuta Ucraina să lovească ținte adânc în spatele liniilor rusești.

Germania a anunţat că va livra lansatoare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, vehicule blindate de tipul Marder şi tancuri Leopard 1A5, precum şi proiectile de artilerie.

"Sunt foarte mulţumit că astăzi, aici, la Vilnius, am reuşit să încheiem un alt pachet pentru a sprijini Ucraina în lupta sa de apărare împotriva agresiunii ruse. Acesta răspunde priorităţilor Ucrainei: apărare antiaeriană, tancuri, artilerie", a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, citat de EFE.

Prin "pachetul de măsuri de la summitul de la Vilnius", "aducem o contribuţie importantă la consolidarea capacităţii de rezistenţă a Ucrainei", a spus el.

Germania este al doilea cel mai mare contributor în materie de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA, iar la 13 mai, în ajunul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, a anunţat livrări de arme în valoare de 2,7 miliarde de euro.

Berlinul a fost mult timp criticat de Kiev şi de unii dintre partenerii săi europeni, în special din estul Europei, pentru "timiditatea" sprijinului său militar pentru Ucraina.

Dar, de mai multe luni, Berlinul şi-a intensificat eforturile în materie: de acum furnizează muniţie, tancuri Leopard şi sisteme de apărare antiaeriană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel