Rusia a testat intens în 2022 spațiul NATO: 570 de misiuni de interceptare ale avioanelor de vânătoare aliate

Darius Muresan |
Data publicării:
Tu-95, interceptat de un F-15 în largul coastelor Alaskăi / flickr, Robert Sullivan
Tu-95, interceptat de un F-15 în largul coastelor Alaskăi / flickr, Robert Sullivan

Avioane de vânătoare ale NATO au participat la 570 de acţiuni de interceptare a unor zboruri militare ruse în spaţiul aerian internaţional în 2022, transmite Agerpres, care citează DPA.

Numărul unor asemenea interceptări a fost anul trecut aproape dublu faţă de cel din 2021, a confirmat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, în urma unei relatări a grupului media german Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Totuşi, surse NATO afirmă că respectiva creştere a fost nu doar urmarea unei activităţi mai intense a forţelor aeriene ruse, dar şi a unei prezenţe mai solide a NATO pe flancul estic după izbucnirea războiului din Ucraina.

Majoritatea misiunilor au avut loc deasupra Mării Baltice.

Un oficial NATO a declarat pentru RND că marea majoritate a interceptărilor au fost ''sigure şi profesioniste''.

În câteva ocazii, aviaţia militară rusă a desfăşurat manevre riscante în apropierea unor avioane de recunoaştere aliate, neînarmate, ce zburau în spaţiul aerian internaţional, a spus purtătorul de cuvânt al NATO.

Interceptările implică zboruri ale avioanelor de vânătoare ale NATO în timpul cărora ele verifică dacă un anumit avion reprezintă sau nu o ameninţare. Dacă este necesar, avionul respectiv poate fi oprit prin forţă. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel