Rusia a stabilit primele platforme purtătoare de rachete de croazieră hipersonice de tip Zircon

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 16.02.2021, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, că fregatele Proiectului modernizat 22350, Amiral Amelko și Amiral Chichagov, vor deveni purtătoare de armament hipersonic și vor fi capabile să poarte 32 de rachete de croazieră.

,,Cele două fregate vor putea să îndeplinească misiuni la fel ca și navele clasice ale proiectului, din producția de serie. În plus, acestea vor dispune de un complet de luptă extins. De asemenea, vor avea posibilitatea întrebuințării armelor hipersonice”, a declarat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, conform contractului, cele două nave vor dispune de patru instalații de lansare universale. Fiecare dintre acestea va avea opt rachete de croazieră de tip Kalibr, Onyks sau Zircon. Rachetele Onyks și Zircon au fost dezvoltate și sunt produse de societatea NPO Mashinostroyenia din Reutov.

Navele din producția de serie a Proiectului 22350 sunt produse la Șantierul Naval Nordic, parte a Corporației Întrunite Constructoare de Nave. Prima navă din cadrul proiectului, Amiral Gorshkov, se află în serviciul de luptă la Flota de Nord și este întrebuințată pentru testarea rachetei hipersonice Zircon.

În cursul anului 2020, de la bordul acesteia au fost efectuate trei lansări-test asupra țintelor maritime și a unei ținte de coastă. Racheta a lovit țintele aflate la aproximativ 450 de kilometri, evoluând la o altitudine de 28 de kilometri cu viteza de peste 8 Mach.

Comentariul autorului: În prezent, în serviciul de luptă al Flotei de Nord se află două fregate Proiect 22350, Amiral Gorshkov și Amiral Kasatonov, livrate în 2018 și 2020. A treia fregată a proiectului, Amiral Golovko, a fost lansată la apă pe 21.07.2020 și se pregătește pentru testele de marș. Livrarea acesteia către Flota de Nord este planificată pentru anul 2022. A patra fregată, Amiral Isakov, va fi lansată la apă în acest an și va fi predată Flotei de Nord în anul 2023. Toate cele patru fregate dispun de câte două instalații universale de lansare, cu opt celule fiecare.

După seria de patru fregate Proiect 22350 furnizate Flotei de Nord va urma o nouă serie de patru fregate modernizate, care vor fi destinate Flotei din Oceanul Pacific. Construcția primelor două nave de acest tip, Amiral Amelko și Amiral Chichagov, care vor dispune de patru instalații de lansare cu opt celule, a început pe 23.04.2019. Se estimează că acestea vor fi lansate la apă în 2023 și 2024, urmând să fie livrate flotei în cursul anului 2025. Următoarele două nave, Amiral Iumashev și Amiral Spiridonov, au început să fie construite pe 20.07.2020. Potrivit planurilor curente, acestea vor fi lansate la apă în 2024 și 2025 și vor fi livrate beneficiarului în 2026.

Pentru alte două nave ale Proiectului 22350 modernizat au fost semnate contractele. Construcția acestora va începe în anul 2021, iar livrarea către Forțele Navale este așteptată în anul 2027.

În concluzie, se poate spune că la sfârșitul actualului Program de stat pentru înzestrare, până în 2027, Federația Rusă va dispune de 10 fregate Proiect 22350, care toate vor purta la un moment dat rachete de croazieră hipersonice de tip Zircon.

Deși, inițial, reprezentanții ruși au vorbit despre aducerea în Marea Neagră a cel puțin unei nave Proiect 22350, se pare că pe termen scurt și mediu acest lucru nu se va întâmpla. Este posibil însă ca ultimele două nave de acest tip, respectiv a noua și a zecea, să fie împărțite între Flota din Marea Neagră și Flota din Marea Baltică.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel