Rusia a solicitat Statelor Unite să oprească utilizarea bombardierelor B-52H în proximitatea frontierelor sale

Ionel Copcea |
Data publicării:

Într-un mesaj postat de Twitter, pe 11.06.2021, Ambasada Federației Ruse în SUA a denumit întrebuințarea bombardierelor strategice la exercițiile NATO din Marea Baltică drept provocatoare.

“Folosirea de către Pentagon la manevrele BALTOPS-2021 a bombardierelor strategice B-52H, care pot utiliza arme nucleare, reprezintă o nouă provocare din partea SUA. Acest zăngănit de săbii alimentează tensiunile din Europa și întunecă atmosfera înaintea summitului ruso-american”, se arată în comunicatul misiunii diplomatice ruse.

Ambasada Rusiei a cerut, de asemenea, Statelor Unite “să-și reconsidere în mod fundamental abordările de securitate de pe continent și să oprească activitățile periculoase lângă granițele rusești”.  

Exercițiul BALTOPS este executat în mod regulat de către statele membre NATO în Marea Baltică începând din anul 1971.

În acest an, la exercițiul desfășurat pentru a 50-a oară, participă 16 state membre NATO, precum și Suedia și Finlanda. În total sunt implicate 40 de nave, 60 de avioane și elicoptere, precum și peste 4.000 de militari. Exercițiul, care a început pe 07 iunie, va dura până pe 18 iunie.

Comentariul autorului: În ultimii ani, SUA au dislocat în Europa mai multe bombardiere strategice de tip B-52H, care au executat zboruri în proximitatea frontierelor rusești de la Marea Neagră, Marea Baltică sau Marea Barents.

În acest an, patru bombardiere B-52H aparținând Aripii 2 Aviație de Bombardament de la Baza Aeriană Barksdale (statul Louisiana) au sosit, pe 18 mai, la Baza Aeriană Moron din sud-vestul Spaniei. Acestea au efectuat deja mai multe zboruri deasupra Mării Baltice și Mării Negre.

De asemenea, în anul 2020, începând din 22 august, șase bombardiere B-52H au fost transferate, temporar, la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie. În timpul staționării în Europa, acestea au efectuat peste 30 de zboruri de antrenament deasupra continentului european, inclusiv în proximitatea frontierelor vestice și sud-vestice ale Federației Ruse.

Pe de altă parte, trebuie spus că și bombardierele rusești au un ritm ridicat de executare a zborurilor în proximitatea frontierelor NATO.  În urmă cu mai puțin de o lună, pe 18 mai, două bombardiere strategice de tip Tu-160 au efectuat un zbor de afișare a forței deasupra Mării Barents, în timp ce alte două bombardiere, Tu-95MS, executau misiuni similare în zona Mării Negre. Anterior, pe 20 aprilie, tot două bombardiere Tu-160 au fost, de asemenea, prezente deasupra Mării Barents.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel