Rusia a reușit performanța de a grăbi modernizarea F-35. Avioanele americane cu capacități nucleare vor împânzi Europa

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Lockheed Marin
Sursă foto: Lockheed Marin

După decizia Germaniei de a achiziționa avioane F-35 și pe fondul invaziei ruse, planificatorii NATO au început să actualizeze mecanismele de partajare nucleară în cadrul alianței pentru a le adapta la capacitățile de nouă generație ale avionului, a declarat un oficial cheie al NATO săptămâna aceasta.

„Ne îndreptăm rapid și cu hotărâre către modernizarea F-35 și le încorporăm în planificarea și în exercițiile noastre pe măsură ce aceste capabilități devin accesibile”, a declarat Jessica Cox, directorul Direcției de politică nucleară a NATO, la Bruxelles.

„Până la sfârșitul deceniului, majoritatea, dacă nu toți, aliații noștri vor fi făcut tranziția”, a adăugat aceasta, vorbind în timpul unei discuții online despre Centrul de Descurajare al Alianței pentru Arme Nucleare Avansate, un think tank din Washington.

Conceptul de partajare nucleară al alianței datează din anii 1960. Acesta prevede ca țările din Europa care nu dispun de arme nucleare să aibă instalate bombe atomice tactice (de putere relativ mică) pe aeronave special destinate, pe care să le poată lansa rapid asupra adversarului în cazul unui atac inițiat împotriva NATO.

Ideea este de a descuraja atacurile menținând doctrina actuală, comunicând-o potențialilor agresori și folosind-o ca monedă de schimb în timpul conflictelor cu potențială dimensiune nucleară, a precizat Cox.

Armata Statelor Unite depozitează aproximativ 150 de bombe gravitaționale B-61 în Belgia, Germania, Țările de Jos, Italia și Turcia pentru acest gen de  misiuni, potrivit unei informații recente a centrului de analiză Chatham House cu sediul în Marea Britanie.

 

Germania a ales F-35 și datorită capacităților sale nucleare, într-o decizie istorică pentru producătorul american Lockheed Martin 

 

Însă aeronavele F-16 și Tornado, destinate pentru această sarcină de către grupul „de bază” al aliaților europeni, devin uzate moral, determinând valul recent de decizii de modernizare, toate în favoarea avionului F-35 fabricat de Lockheed Martin.

Noul guvern german a ales F-35 special pentru misiunea de partajare nucleară, angajându-se să achiziționeze până la 35 aparate. Decizia a urmat, unor discuții interne îndelungate cu privire la continuarea participării Germaniei la responsabilitatea partajării nucleare, o dezbatere care pare să se fi atenuat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

După cum mai precizează Jessica Cox, caracteristicile avansate ale aeronavei F-35 vor spori  capacitățile de descurajare și ale altor membri ai alianței, precum Polonia, Danemarca sau Norvegia, care ar putea fi însărcinați să susțină misiuni reale de partajare nucleară.

CITEȘTE ȘI: F-35 devine nuclear. Avioanele americane, un nou pas decisiv spre certificarea capacităților nucleare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel