F-35 devine nuclear. Avioanele americane, un nou pas decisiv spre certificarea capacităților nucleare

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Două aeronave F-35A au finalizat în Statele Unite ale Americii o etapă importantă în certificarea nucleară.

În cadrul unui test încheiat cu succes la Baza Aeriană Nellis din Nevada, US Air Force informează că două avioane F-35A a reușit să lanseze bombe nucleare inerte de tip B61-12.

Au fost lansate două astfel de bombe inerte, fără încărcătură nucleară.

Potrivit sursei citate, certificarea nucleară e un proces de lungă durată. Certificare nucleară e împărțită în două etape: proiectarea nucleară și operaționalizarea. Acest test finalizat cu succes reprezintă „absolvirea” primei etape.

 

F-35 devine a doua aeronavă stealth a SUA care va putea transporta și lansa bombe nucleare

 

2. Sursă foto... (f-35_48806500.jpg)

Sursă foto: F-35

Locotenent-colonelul american Daniel Jackson, cel care conduce divizia Headquarters ACC Strategic Deterrence and Nuclear Integration, a subliniat că o aeronavă de generația a V-a care atinge capacitate nucleară ridică nivelul strategic și aduce un plus misiunii de descurajare.

Oficialul american a subliniat că în prezent singurul aparat stealth care are capacitate nucleară este bombardierul B-2 Spirit.

Amintim că anul trecut, în luna noiembrie, în premieră, un F-35A  a reușit să lanseze o bombă nucleară inertă B61-12 la viteză supersonică.

Ogiva noilor bombe nucleare din programul B61-12 e dezvoltată de National Nuclear Security Administration (NNSA). Programul are ca obiectiv înlocuirea variantelor bombelor nucleare B61-3, B61-4 i B61-7, B-6110.

Bomba poate fi integrată și pe aeronave cu dublă comandă de tip F-15E și F-16C/D.

US Air Force mai precizează în comunicatul dat publicității că nu toate avioanele F-35A ale US Air Force vor dispune de capacitate nucleară, ci doar avioanele care vor fi întrebuințate în misiuni nucleare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel