Un nou lot de aeronave Su-34 pentru Forțele Aeriene ruse. Cele patru avioane nu acoperă nici măcar un sfert din pierderile suferite în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării din Rusia

Su-34 este principalul avion de vânătoare/bombardier al Rusiei, dar flota sa s-a redus de la începutul războiului Ucraina-Rusia. Su-34 este proiectat să funcționeze în orice condiții meteorologice, fie zi, fie noapte.

Armata rusă a obținut un nou lot de avioane de luptă-bombarde Su-34, susține presa oficială rusă. 

Avioanele au fost livrate de United Aircraft Corporation (UAC), parte a firmei de stat ruse Rostec, după ce au fost fabricate la Uzina de aviație Chkalov, Novosibirsk și au fost supuse testelor, se arată într-un comunicat al UAC.

Numărul de aeronave transferate nu a fost încă dezvăluit, dar se pare că este vorba de patru aeronave.

Su-34 este un avion de vânătoare cu două locuri, proiectat pentru lovituri precise asupra țintelor terestre și navale, precum și pentru a elimina ținte pe cer. Poate fi folosit și pentru misiuni de recunoaștere și vine echipat cu contramăsuri de război electronic, potrivit rapoartelor rusești.

Aeronava se bazează pe avionul de luptă Su-27, dar designul său unic „Duckbill”, menit să ofere mai mult spațiu în cabină, i-a adus o serie de porecle, cum ar fi „Platypus” (Ornitorinc) sau „Hellduck”, potrivit publicației The Drive.

Su-34 ar trebui să înlocuiască în cele din urmă avionul de luptă Su-24 și bombardierul Tu-22M, dar probabil că tranziția se va prelungi, din cauza războiului din Ucraina.

 

Livrările nu acoperă total pierderile

Sukhoi Su-34 /foto: Ministerul Apărării din Rusia

Avionul rusesc vine și în câteva variante. Aceasta include versiunea mai modernă, Su-34M modernizată. Se pare că aceasta include avionică îmbunătățită și muniție ghidată.

Cu toate acestea, în ciuda încercării de a-și crește flota de avioane moderne, Rusia a înregistrat mai multe pierderi de avioane Su-34 în ultimele 16 luni. Cea mai cunoscută pierdere a avut loc în octombrie 2022, atunci când un Su-34 s-a prăbușit într-o clădire rezidențială din orașul Yeysk, din sudul Rusiei, explodând și ucigând 15 persoane.

În mai 2023, un Su-34 s-a prăbușit în Bryansk , în apropiere de granița cu Ucraina.

Surse ucrainene susțin că, de la începutul războiului, rușii au pierdut până la 21 de aeronave Su-34 și Su-34M, în timp ce rapoartele adunate de portalul Oryx (care documentează pierderile ruse de la începutul invaziei Ucrainei din februarie 2022) spun că 20 de avioane Su-34 au fost distruse de la începutul războiului.

Surse oficiale ruse au recunoscut pierderea a 10 aeronave.

Su-34 este proiectat să funcționeze în orice condiții meteorologice, fie zi, fie noapte, având capacitatea de a transporta rachete aer-sol cu ​​rază lungă de acțiune, cu capacitatea de a viza mai multe ținte simultan.  A intrat în serviciu operațional pe 20 martie 2014.

Raza sa de funcționare este de până la 4.000 km și raza de luptă de până la 1.100 km. Su-34 poate dezvolta o viteză maximă de 1.900 km/h și este capabil să transporte arme cu o greutate de până la 8 tone.

Citește și: Rusia se laudă că Su-57 vor dispune de un nou material stealth care absoarbe 95% din undele electromagnetice

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel