Rusia se laudă că Su-57 vor dispune de un nou material stealth care absoarbe 95% din undele electromagnetice

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane rusești de tip Su-57
Avioane rusești de tip Su-57

Dacă ar fi să dăm crezare anunțului companiei de stat ruse Ruselectronics, care este responsabilă de producția de sisteme și componente electronice, se pare că s-au înregistrat progrese importante în industria aeronautică a Federației Ruse. Într-un stat în care aproximativ 35% dintre cheltuielile bugetare au un regim clasificat ca secret, este greu să ne imaginăm cum inginerii ruși ne anunță că au descoperit un material revoluționar, care va face ca avioanele de luptă de generația a cincea ale Rusiei să fie practic imune la sistemele de detecție adverse. 

Potrivit Ruselectronics, a fost dezvoltat un nou material care va avea capacitatea de a absorbi până la 95% din undele electromagnetice vizibile pe radare și astfel va putea oferi excelente proprietăți stealth pentru aeronave precum Su-57 sau Su-75 Checkmate.

Rostec, conglomeratul rusesc de stat care deține Ruselectronics, a declarat într-un comunicat că a finalizat cu succes dezvoltarea unui material ușor format din fibră de sticlă cu miez metalic, care este deja folosit pentru lamele turbocompresoarelor.

Un oficial rus de rang înalt a mai declarat că aeronavele militare moderne au o problemă cu dezvoltarea și instalarea materialelor de construcție de tip RAM (Radar-absorbing-materials) în structura lor principală și a adăugat că: „materialele care sunt folosite pentru aeronavele de generația a cincea pentru a le oferi caracteristici de stealth necesită întreținere și reparații constante, ceea ce nu este cazul fibrei de sticlă cu reflectivitate scăzută , care, potrivit rușilor, poate absorbi undele electromagnetice și, prin urmare, nu reflectă undele radio în procent de până la 95%.

În ciuda faptului că anunțul lui Rostec nu dezvăluie aeronava pe care va fi instalat noul hardware, este destul de posibil și de așteptat ca acesta să se refere atât la avionul de luptă stealth multirol Su-57 Felon, cât și la aeronava de luptă Su-75 Checkmate.

 

Calitățile noilor aeronave, rămân încă netestate

Merită menționat în acest moment că, în ceea ce privește programul de dezvoltare a aeronavelor de generația a cincea Su-57, Institutul de Cercetare a Materialelor de Aviație se spune că a folosit pulbere metalică de aluminiu pentru imprimarea 3D a unei piese care va fi integrată în trenul de aterizare al avionului. Este un produs de design și fabricație pur rusesc care a devenit realitate cu ajutorul unui supercomputer, spun rușii.

În producție se folosesc materiale compozite pentru a conferi calități speciale de luptă, astfel încât aeronava să aibă cea mai mică secțiune transversală posibilă  (RCS – Radar Cross Section), iar aeronava să devină aproape imposibil de detectabil de către radarele inamice.

Pentru aceasta, printre altele, fuzelajul Su-57 are un strat special pentru a absorbi undele electromagnetice. De asemenea, s-a pus accent pe avionică, pe sistemele de operare ale aeronavei.

Totuși, până la momentul în care aeronavele vor fi testate în condiții de luptă, este dificil să se evalueze eficacitatea sistemelor prezentate de ruși. Până în acest moment, se pare că aeronavele Su-57 au executat câteva misiuni de luptă în războiul din Ucraina, dar doar de pe teritoriul Federației Ruse, pentru a evita o eventuală situație în care mândria aeronauticii ruse din ultimii zeci de ani ar putea fi doborâte de sistemele antiaeriene folosite de ucraineni

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel