Rusia a început să bruieze în mod susținut semnalele GPS din zona Ucrainei, dar evită să folosească lasere sau rachete anti-satelit

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit unui general din Forța Spațială a SUA, forțele ruse au început să bruieze mult mai intens semnalele GPS ale sateliților americani care acoperă zonele de conflict și sunt folosiți de trupele ucrainene.

Cu toate acestea, Moscova nu a încercat încă să distrugă niciunul dintre acești sateliți, deși se consideră că ar avea posibilitatea tehnică să o facă.

Generalul B. Chance Saltzman, șeful Operațiilor Spațiale din cadrul Forței Spațiale a SUA, a confirmat că, pe lângă sisteme electronice de bruiaj,  Rusia are instalate pe Pământ lasere capabile să atace sateliții, precum și sisteme de rachete antisatelit.

De altfel, în noiembrie 2021, Moscova a efectuat ultra mediatizatul test cu racheta ASAT în urma căruia a distrus un satelit și a pus în pericol stația spațială internațională creând un câmp de resturi spațiale.

Deși acum evită să provoace distrugeri hardware (fizice), rușii, în schimb, nu manifestă nicio reținere atunci când este vorba de afectarea funcționării acestor sisteme, după cum observa Saltzman pe 5 aprilie în cadrul unui forum despre apărarea spațială organizat de Institutul Mitchell pentru Studii Aerospațiale.

„Și au toată disponibilitatea de a folosi arme contraspațiale în conflict, așa cum vedem în războiul din Ucraina. Am văzut atacuri cibernetice împotriva furnizorilor de internet prin satelit, precum și blocaje persistente ale SATCOM și GPS”, a adăugat Saltzman în sprijinul ideii că și în războiul din Ucraina spațiul este un domeniu de război contestat. Acesta a subliniat că forțele ruse au vizat inclusiv sistemul GPS Navstar al Forțelor Spațiale ale SUA, care este folosit și de alte câteva țări.

Foto: Sisteme rusești de război electronic

Forța Spațială este la curent cu acțiunile de bruiaj ale Rusiei în Ucraina încă de la începutul invaziei. Generalul David Thompson, care a deținut mai multe funcții de conducere în cadrul Forțelor Spațiale, a declarat într-un interviu că „este posibil ca Ucraina să ajungă să nu mai poată folosi GPS-ul deoarece există dispozitive de bruiaj în jur care pot împiedica primirea oricărui semnal utilizabil."

Până unde poate merge Rusia cu confruntarea spațială este greu de spus. Moscova este cel mai probabil precaută cu privire la acțiunile sale spațiale din cauza calculului riscului. Pe lângă faptul că nu are capacitatea să distrugă toate aparatele spațiale americane și europene care deservesc indirect forțele ucrainene, un prim astfel de atac ar fi considerat un motiv de război, ceea ce reprezintă un risc pe care este puțin probabil să și-l asume în acest moment.

Atât China, cât și SUA au mult mai multe capabilități spațiale decât Rusia. Anul trecut, Iuri Borisov, nou numit la conducerea agenției spațiale a Rusiei, se declara îngrijorat față de o ipotetică situație în care agenția ar trebui să ajute forțele armate ruse. “Avem resurse destul de modeste la dispoziție. Acest lucru mă îngrijorează personal”, declara directorul Roscosmos în urmă cu doar câteva luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel