Rusia a dezvăluit dotările viitorului submarin Proiect 585 nume de cod Laika

Eduard Pascu |
Data publicării:

Rusia a prezentat machetele viitoarelor nave inclusiv a submarinului Proiect 585 (nume de cod Laika) dotat cu rachete balistice care este în curs de dezvoltare pentru Marina Rusă, transmite Jane.

Prezentarea a avut loc în timpul unei reuniuni recente a consiliului de administrație al Ministerului Apărării de la Moscova. Imaginile cu machetele au fost transmise de de postul de televiziune rusesc Channel One pe 24 decembrie 2019.

În aprilie 2019, o sursă din industria de apărare a declarat agenției de știri TASS că Malachite Design Bureau din St Petersburg a demarat cercetarea și dezvoltarea unui submarin de a cincea generație sub numele de cod Laika.

La vremea respectivă, sursa nu a detaliat specificațiile submarinului, spunând doar că "racheta hipersonică Tsirkon va fi printre armele de atac ale navei", iar "submarinul va avea o structură modulară și un sistem integrat de gestionare a luptelor cu inteligență artificială".

Conform modelului afișat recent, submarinul Proiect 585 are o deplasare de 11.340 tone, o adâncime maximă de 600 m și poate atinge o viteză de 35 kt. Este preconizat a avea o autonomie de 90 de zile.

Suita de armament va încorpora rachete de croazieră Kalibr (inclusiv varianta 3M-14 pentru atac terestru), rachete anti-navă hipersonice 3M-22 Tsirkon (sau Zircon), rachete anti-nave P-800 Oniks (3M-55), rachete ghidate anti-submarine 91RU Otvet, rachete anti-submarine Khishchnik (conform informații vehiculate de presă, în cadrul acestui program se dezvoltă o torpilă de mare viteză). De asemenea va fi echipat cu torpile Fizik-1 și USET-80, arma anti-torpilă Lasta, mine propulsate de rachetă PMR-2, torpile mină MTPK-1 și rachete pentru apărare antiaeriană Igla.

Printre machetele expuse au mai putut fi zărite și nave de suprafață, inclusiv crucișătorul Proiect 11442M (clasa Kirov) modernizat, nava de patrulă Proiect 23550 spărgător de gheață echipat cu rachete Kalibr și varianta actualizată a Proiectului 22800 (clasa Karakurt), corvetă cu rachete ghidate cu lansare verticală 3S-14 (VLS).

Vezi și: Rusia a lansat la apă primul submarin nuclear clasa Yasen-M (Video)

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel