Rusia a anunțat că două MiG-29 ucrainene s-au ciocnit încercând să intercepteze o rachetă hipersonică Kinzhal. Avioanele erau de fapt L-39 de antrenament

Ionel Copcea |
Data publicării:
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Potrivit presei ucrainene, care citează oficiali de la Kiev, trei piloți militari din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei și-au pierdut viața, pe 25.08.2023, în urma coliziunii dintre două avioane de instrucție de tip L-39, în regiunea Jytomyr. În discursul său zilnic, președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a promis că toate cauzele accidentului vor fi elucidate.

După cum a informat jurnalul Ukrainska Pravda, reprezentanții Forțelor Aeriene ucrainene au confirmat faptul că în timpul accidentului a decedat unul dintre cei mai buni piloți ai Brigăzii 40 Aviație Tactică, cunoscut în media sub numele de “Juice Fighter”.

Andriy Pilshchykov a fost pilot al unui avion de vânătoare de tip MiG-29 și a luat parte la apărarea Kievului încă de la începutul războiului. În interviuri cu jurnaliști occidentali de la The Washington Post, Financial Times, CNN, Fox News, BBC News și alte mijloace de presă, el a pledat ca Occidentul să ofere Ucrainei avioane de luptă moderne. Însă, nu a apucat să vadă livrarea promisă a avioanelor de vânătoare americane F-16.

 

Ucraina demarează o anchetă după ce trei piloți au murit după ce două avioane de antrenament L-39 s-au ciocnit în aer

 

În ceea ce privește cauzele accidentului, trebuie spus faptul că acestea sunt în curs de investigare. Acțiuni preliminare, precum inspecții la fața locului, interviuri cu martorii sau atribuirea de rapoarte de expertiză, sunt în curs de desfășurare, după cum au menționat anchetatorii incidentului.

“Trei piloți și-au pierdut viața. Printre ei se află și Andriy Pilshchykov, cunoscut sub numele de Juice. Un ofițer ucrainean, unul dintre cei care ne-au ajutat mult țara”, a spus președintele Zelensky, transmițând condoleanțe celor îndoliați.

“Desigur, toate circumstanțele vor fi clarificate. Desigur, Ucraina nu va uita niciodată pe nimeni care a apărat cerul liber”, a precizat președintele, potrivit ziarului Ukrainska Pravda.

Zelensky a mai spus că Ucraina trebuie să facă tot ce este necesar pentru ca avioanele de luptă F-16 să apară pe cerul său. Potrivit acestuia, aeronavele americane vor ridica Forțele Aeriene ucrainene la un nou nivel, vor aduce victoria în război mai aproape și vor oferi Ucrainei mai multă securitate, ceea ce va permite și revenirea avioanelor
civile pe cerul ucrainean.

Avionul Aero L-39 Albatros este o aeronavă cu reacție, subsonică, dezvoltată în anii 1960 de compania cehoslovacă de atunci Aero Vodochody. Acesta este cel mai utilizat avion de antrenament din lume.

După cum a anunțat agenția de presă rusă Interfax, un avion de tip L-39 s-a prăbușit pe 14 august și în ținutul Krasnodar din sudul părții europene a Rusiei. Unul dintre membrii echipajului și-a pierdut viața.

 

Rușii anunțaseră inițial că două MiG-29 s-au ciocnit încercând să intercepteze o rachetă hipersonică Kinzhal

 

2. MiG-29, Uc... (mig-29-ucraina_35246700.jpg)

MiG-29, Ucraina, sursă foto: MilitaryAviation.in.ua

Comentariul autorului: Anterior, mai multe mijloace de presă din Rusia anunțaseră că în incidentul aviatic din regiunea Jytomyr au fost implicate două avioane de vânătoare de tip MiG-29. Potrivit acestora, aeronavele s-au ciocnit în aer în timp ce piloții ucraineni încercau să detecteze și să doboare o rachetă hipersonică rusească de tip
Kinzhal.

Probabil că, confuzia a pornit de la faptul că în incident a fost implicat Juice Fighter, care este pilot de MiG-29. Moartea acestuia a fost în centrul atenției în primele postări apărute pe rețelele de socializare.

Bineînțeles, că media din Rusia nu a pierdut nici ocazia de a exagera și a prezenta incidentul într-o abordare care să scoată în evidență “invincibilitatea” rachetelor hipersonice Kinzhal.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel