Rușii spun că sunt îngrijorați că SUA vor folosi arme nucleare

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Potrivit Mariei Zaharova (purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe), Statele Unite își dezvoltă capabilitățile nucleare, fapt care sporește posibilitatea utilizării acestora.

„Dorim să subliniem faptul că Washingtonul nu doar că își îmbunătățește forța nucleară, ci și caută noi capacități, ceea ce crește semnificativ posibilitatea utilizării armelor nucleare”, a declarat Maria Zaharova în cadrul unei conferințe, informează agenția de presă Tass.

Potrivit acesteia, SUA intenționează să folosescă în scopuri politice o criză nucleară. Zaharova a denunțat „acțiunile ilegitime” ale SUA, acțiuni care sunt mascate în spatele retoricii americane cu privire la amenințărilor externe, cum ar fi Rusia și China.

Amintim că SUA şi Rusia s-au retras oficial din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), acuzându-se reciproc de încălcarea pactului semnat în 1987, care interzicea rachetele cu lansare de la sol, capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri.

În prezent, cele două puteri se află în acordul New START, dar Washingtonul nu a manifestat un interes deosebit faţă de reînnoirea pe cinci ani a unui alt act după expirarea actualului tratat, la începutul anului 2021.

Tratatul New START a fost încheiat în 2010 între preşedinţii din acea vreme, american Barack Obama şi rus Dmitri Medvedev, în timp ce relaţiile dintre cele două ţări erau mult mai calde.

Acest tratat, considerat ultimul acord major încă în vigoare în domeniul controlului armelor nucleare între cele două mari puteri nucleare, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) pentru SUA şi Rusia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel