Rușii plănuiesc să dezvolte un nou avion care să concureze cu cele mai moderne versiuni ale F-16

Darius Muresan / 17 mai 2020 / 19:27

Rușii au început să lucreze la planurile unui nou avion care ar trebui să concureze cu cele mai moderne versiuni ale F-16.

Potrivit celor de la BulgarianMilitary, care citează Actual News, Yakovlev Design Bureau plănuiește ca noul avion rusesc să fie dezvoltat pe baza avionului de atac Yak-130.

Surse din compania rusă precizează că noua aeronavă va trebui să concureze cu cele mai moderne versiuni ale aeronavelor americane F-16.

Nu au fost furnizate prea multe detalii tehnice sau de altă natură, proiectul fiind momentan doar pe hârtie. Dar cert e că rușii vor ca noua aeronavă să cântărească mult mai puțin decât un F-16 iar costurile să fie de 3,5 ori mai mici.

Totodată, rușii plănuiesc ca noul avion să aibă costuri de mentenanță mai mici decât F-16.

Amintim că în cursul acestei săptămâni Vladimir Putin a avut o întrevedere cu reprezentanții industriei aeronautice din Rusia. 

Putin a lăudat industria aeronautică a Rusiei și consideră că aceasta concurează pe picior de egalitate cu producătorii străini rivali și chiar și-a demonstrat superioritatea în domeniul aeronavelor militare.

Dar proiectul unui avion care să concureze cu versiunile moderne ale F-16 este deocamdată doar pe hârtie. Nu este clar de ce rușii ar dori să dezvolte un alt avion care să concureze cu F-16, în condițiile în care au un multirol - MiG-35, succesorul MiG-29.

În acest sens Comandantul Forțelor Aeriene Ruse, generalul-locotenent Sergey Dronov, a anunțat în cursul anului trecut că Moscova are în plan ca testele pentru MiG-35 să fie finalizate până la sfârșitul anului 2021, potrivit programului.

Oricum, un nou avion s-ar alătura pe „lista de cumpărături” a Rusiei unde se află multe alte proiecte, precum interceptorul MiG-41.

CITEȘTE ȘI: MiG-41, un vis irealizabil pentru Rusia? Proiectul ar putea avea întârzieri mari

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy