Rușii plănuiesc să dezvolte un nou avion care să concureze cu cele mai moderne versiuni ale F-16

Darius Muresan |
Data publicării:

Rușii au început să lucreze la planurile unui nou avion care ar trebui să concureze cu cele mai moderne versiuni ale F-16.

Potrivit celor de la BulgarianMilitary, care citează Actual News, Yakovlev Design Bureau plănuiește ca noul avion rusesc să fie dezvoltat pe baza avionului de atac Yak-130.

Surse din compania rusă precizează că noua aeronavă va trebui să concureze cu cele mai moderne versiuni ale aeronavelor americane F-16.

Nu au fost furnizate prea multe detalii tehnice sau de altă natură, proiectul fiind momentan doar pe hârtie. Dar cert e că rușii vor ca noua aeronavă să cântărească mult mai puțin decât un F-16 iar costurile să fie de 3,5 ori mai mici.

Totodată, rușii plănuiesc ca noul avion să aibă costuri de mentenanță mai mici decât F-16.

Amintim că în cursul acestei săptămâni Vladimir Putin a avut o întrevedere cu reprezentanții industriei aeronautice din Rusia. 

Putin a lăudat industria aeronautică a Rusiei și consideră că aceasta concurează pe picior de egalitate cu producătorii străini rivali și chiar și-a demonstrat superioritatea în domeniul aeronavelor militare.

Dar proiectul unui avion care să concureze cu versiunile moderne ale F-16 este deocamdată doar pe hârtie. Nu este clar de ce rușii ar dori să dezvolte un alt avion care să concureze cu F-16, în condițiile în care au un multirol - MiG-35, succesorul MiG-29.

În acest sens Comandantul Forțelor Aeriene Ruse, generalul-locotenent Sergey Dronov, a anunțat în cursul anului trecut că Moscova are în plan ca testele pentru MiG-35 să fie finalizate până la sfârșitul anului 2021, potrivit programului.

Oricum, un nou avion s-ar alătura pe „lista de cumpărături” a Rusiei unde se află multe alte proiecte, precum interceptorul MiG-41.

CITEȘTE ȘI: MiG-41, un vis irealizabil pentru Rusia? Proiectul ar putea avea întârzieri mari

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel