Rușii își doresc ca viitorul portavion Shtorm să fie echipat cu sisteme S-500 Prometheus

Eduard Pascu |
Data publicării:

Conform unor surse, portavionul rus „Project 23000E Shtorm”, care este planificat să intre în serviciul Marinei ruse în următorul deceniu, va fi echipat cu sistemul de rachete antiaeriene S-500 Prometheus.

S-500 Prometheus, cunoscut și sub numele de 55R6M "Triumfator-M", este un sistem de rachete sol-aer în curs de dezvoltare de către Almaz-Antey Air Defense Concern. Acest sistem era programat să intre în producție până în 2014, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În anul 2021 se preconizează că va avea loc prima livrare.

Se presupune că S-500 Prometheus va avea o autonomie extinsă de până la 600 km (o îmbunătățire de 200 km față de sistemele S-400) și va putea angaja simultan până la 10 ținte. Intervalul radar este mai mare decât cel al S-400, iar sistemul va avea potențialul de a distruge ținte hipersonice și rachete balistice care operează la o altitudine mai mare de 185 km, spun rușii.

Rusia se laudă că sistemul S-500 nu este doar un sistem de apărare împotriva rachetelor ci o armă care este capabilă să distrugă sateliți pe orbita joasă cât și arme lansate în spațiu din aeronave hipersonice, UAV-uri hipersonice și de pe platforme orbitale.

Proiect 23000E sau Shtorm este un potențial viitor portavion, proiectat de Krylovsky State Research Center pentru Marina Rusă. Costul a fost estimat la peste 5,5 miliarde de dolari, iar dezvoltarea este preconizată să dureze zece ani. Noul portavion este preconizat a avea un deplasament de 90.000 de tone, cu aproximativ 50% mai mult decât Amiral Kuznetsov care are 58.000 de tone. Are o lungime de 343 de metri, care îl face să fie aproape aceeași cu cele ale US Navy din clasa Nimitz. Pe de altă parte, din punct de vedere arhitectural seamnă cu portavioanele britanice din clasa Elizabeth, transmite navyrecognition.com.

Noul portavion ar trebui să poată transporta 90 de avioane și cel puțin 20 de elicoptere.

Citește și: Rusia se laudă că dezvoltă prima generație de sisteme de apărare spațială S-500

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel