România va semna la Istanbul Memorandumul de înțelegere privind constituirea Grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

Foto: Forțele Navale Române
Foto: Forțele Navale Române

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, va semna joi, 11 ianuarie, alături de omologii turc și bulgar, Memorandumul de înțelegere privind constituirea Grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, în formatul trilateral Republica Turcia, România și Bulgaria, în cadrul unei ceremonii oficiale care se va desfășura la Istanbul.

 

 

MCM Black Sea reprezintă o inițiativă a celor trei aliați riverani la Marea Neagră menită să faciliteze siguranța navigației prin combaterea amenințărilor reprezentate de minele marine.

Structura operațională a MCM Black Sea, cu o comandă rotativă la fiecare șase luni și două activări planificate în fiecare rotație, va asigura un nivel continuu de vigilență și pregătire, contribuind și la întărirea posturii aliate de descurajare și apărare a flancului estic, se precizează într-un comunicat de presă al MApN.

Partenerii riverani ai NATO, precum și Grupurile Navale Permanente NATO și Aliații non-litorali, vor putea participa la activitățile MCM Black Sea în scopul dezvoltării cooperării în sprijinul securității Mării Negre și pentru a îmbunătăți interoperabilitatea.

După cum a precizat DefenseRomania anterior, Bulgaria, România și Turcia au invitat și alte țări să se alăture demersului de dezamorsare a Mării Negre și de asigurare a siguranței rutelor maritime. Aceasta se referă la participarea la un acord trilateral între țări privind deminarea comună, care fusese anunțat la 6 ianuarie de ministrul bulgar al apărării Todor Tagarev.

Cele două țări intenționează să creeze o flotă comună pentru a curăța minele din unele părți ale Mării Negre din apropierea Turciei, României și Bulgariei, care au fost depistate acolo din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Se menționează că inițiativa rămâne deschisă acțiunilor comune și participării forțelor și mijloacelor de luptă împotriva minelor din alte state membre NATO situate în afara regiunii Mării Negre, potrivit Euractiv.

Acordul dintre cele trei țări urmează să fie semnat săptămâna aceasta la Istanbul. Misiunea va începe la scurt timp după ce acordul va fi semnat.

Acest grup de nave, însărcinat cu distrugerea minelor, va fi prima acțiune majoră comună a aliaților din Marea Neagră de când Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel