România va avea avioane F-35 în 2032: Cel mai probabil, contractul se va semna anul viitor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-35 Lighting II americane, dislocate în Europa. Foto: U.S. Air Force
Avioane F-35 Lighting II americane, dislocate în Europa. Foto: U.S. Air Force

România va avea avioane F-35 în 2032, cu condiţia că scrisoarea de acceptate trimisă Statelor Unite să fie semnată în 2024, a precizat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale, într-un interviu exclusiv pentru TVR INFO. De asemenea, Ministrul Apărării a declarat că programul F-35 va fi discutat în Parlamentul României în această toamnă, urmând ca afacerea să se definitiveze anul viitor.

,,Dacă scrisoarea de acceptate va fi semnată în 2024, probabil că în 2032 vom avea primele aparate. Din punct de vedere temporal poate părea un interval de timp îndepărtat. Dar știți foarte bine că în domeniul militar elementele de achiziție, capabilitățile militare nu sunt produse pe raft'', a precizat Angel Tîlvăr pentru TVR INFO.

Ținta României anunțată de decidenții politici în ceea ce privește aviația militară e fără îndoială F-35 Lightning II, existând în acest sens și o intenție de tranziție de la F-16 la F-35, anunțată de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

 

România vrea să cumpere avioane F-35 A - costul unui astfel de aparat este de 80 de milioane de dolari

 

România și-a anunțat oficial decizia de a achiziționa F-35 Lightning II în aprilie 2023, deși pe surse se știa de mai mult timp acest lucru. Administrația Prezidențială a anunțat atunci că „procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continuă prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35.

În prezent după retragerea avioanelor MiG-21 din serviciul România operează o escadrilă de F-16 Fighting Falcon formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia, fiind în proces de achiziția a încă 32 de F-16 din Norvegia.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. Primele avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia ar trebui să înceapă să ajungă în țară la finalul acestui an.

Cu toate că nu avem încă un calendar clar al achiziției de F-35, despre numărul acestora nici nu poate fi vorba iar cel mai optimist scenariu ar fi ca primele avioane să ajungă undeva în primii ani ai deceniului 2030, România şi-a ratat anterior interesul, cel puţin declarativ, ca industria de apărare să fie implicată în achiziția avioanelor de generația a V-a.

 

Nu doar cumpărarea avioanele F-35 este scumpă, ci mai ales utilizarea acestora 

 

Ștefan Dănilă, general (r) cu patru stele, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major General al armatei, fost pilot de MiG-21 și MiG-21 LanceR, a declarat pentru TVR INFO că ''este dificil de estimat, dar ar fi de dorit să avem în jur de 32 de aparate, în jur de 2 escadrile, adică să putem opera pe 2 baze aeriene, dar nu aş putea să fac o estimare a costului real, ținând cont că nu vorbim doar de cumpărarea efectivă a aeronavelor, vorbim de o achiziţie pe un ciclu de viaţă''.

Recent, de Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, Șeful Statului Major acestei categorii de forțe, generalul-locotenent Viorel Pană, a declarat pentru Radio România ''că F-16 este o soluție tranzitorie și că programul F-35 a început, începe în 2023. Și de ceea ce reușim să facem în 2023 depinde prezența piloților români în avioane F-35 în anul 2030''.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel