România testează sistemul Patriot la Capu Midia în primul exercițiu cu trageri reale PATRIOT SPARK

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

Începând cu data de 3 noiembrie, Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu deplasează personal şi tehnică în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia, pentru participarea la primul exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale F.A. PATRIOT SPARK 23.11.

Potrivit MApN, acest exercițiu se desfășoară în perioada 02-17 noiembrie, având ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale.

Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de execuţie şi este inclus în Planul cu principalele activităţi al Statului Major al Forţelor Aeriene.

România se află angrenată în programului de înzestrare cu sisteme de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Achiziția a 7 sisteme de ultimă generație Patriot e cel mai scump program de înzestrarea din istoria țării noastre.

Sistemele de producție americană reprezintă una din cele mai moderne soluții pentru apărarea antiaeriană cu rază lungă de acțiune. 

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.

Din cele 7 sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Recent, Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon, a confirmat în exclusivitate pentru DefenseRomania că s-au făcut pași în vederea începerii în România a rachetelor interceptoare SkyCeptor care vor fi destinate sistemelor Patriot.

Astfel, țara noastră își va produce singură muniția pentru Patriot, dar va fi producător și pentru ceilalți utilizatori ai Patriot. Viziunea Raytheon în ceea ce privește colaborarea cu România e una globală.

Cel mai probabil în faza inițială componente ale Skyceptor vor fi produse în SUA și Israel, urmând a fi aduse în România pentru asamblarea finală, pentru ca ulterior producția să fie mutată în țara noastră. 

Avantajul rachetelor Skyceptor în comparație cu PAC-2 și PAC-3, toate integrate pe sisteme Patriot, e că primele pot fi dezvoltate la un cost inferior față de familia PAC, acesta fiind un aspect esențial în ceea ce privește interceptarea țintelor mai mici și mai ieftine, precum dronele. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel