România, survolată de F-16 Viper americane înarmate cu rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM și AIM-9X. Demonstrație de forță a SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 americane, deasupra Japoniei, într-o misiune din 2013. Sursă foto: U.S. Air Force
F-16 americane, deasupra Japoniei, într-o misiune din 2013. Sursă foto: U.S. Air Force

Cel puțin două F-16 Fighting Falcon americane în versiunea Viper, cea mai modernă versiune disponibilă a acestor aeronave, înarmate cu rachete aer-aer au  survolat România. Aeronavele americane de luptă au decolat din Italia.

 

Aeronavele de tip F-16 Viper care au survolat țara noastră fac parte din Escadrila 555, cunoscută și sub numele de „Triple Nickel”, dislocată de americani la Baza Aeriană Aviano din Italia.

Potrivit celor de la The Aviationist, care au analizat imagini foto cu aeronavele surprinse de fotograful Claudio Tramontin, cele două avioane F-16 Viper erau înarmate cu rachete aer-aer AIM-120C/D AMRAAM și AIM-9X, dar și cu rezervoare externe de combustibil.

1. Imagini su... (f-16-rachete-foto-claudio-tramonti_25777100.jpg)

Imagini surprinse de fotograful Claudio Tramonti, cu aeronave F-16 Fighting Falcon Viper, înarmate cu rachete AIM-120 AMRAAM și AIM-9X. Sursă foto: Claudio Tramonti via The Aviationist

 

Potrivit surselor publicației americane, cele două avioane au survolat preț de câteva ore România, unde au efectuat misiuni cu forțe militare aliate, dar și americane.

Deasupra României, cele două F-16 Viper din cadrul Escadrilei 555 „Triple Nickel” au fost însoțite de aeronave de realimentare americane KC-135 și KC-10 dislocate la Baza Aeriană britanică RAF Mildenhall.

De precizat că pe data de 11 februarie un detașament al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa (USAFE), compus din aproximativ 150 de militari și opt aeronave F-16 Fighting Falcon, au sosit la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, România.

 

 

Rachetele aer-aer AIM-120 AMRAAM și AIM-9X

 

CITEȘTE ȘI: Un F-15 a lansat o rachetă aer-aer AIM-120 AMRAAM, stabilind un nou record de distanță

AIM-120 AMRAAM este o rachetă aer-aer cu o masă totală de 152 kg (focos de 18 kg). Racheta face parte clasa de greutate 150 – 250 kg și Are o viteză de Mach 4, fiind cotată la un nivel foarte ridicat de performanță operațională, similar cu racheta rusească Vympel R-77, care la o masă totală de 175 kg (focos de 22 kg) lovește ținte la o distanță de 200 km, cu o viteză de 4,5 Mach.

Sistemul de ghidare al AIM-120 AMRAAM este de tip inerțial până în apropierea țintei, după care intră în funcțiune radarul activ de căutare a țintei.

AIM-9X Block este o rachetă aer-aer testată pentru prima dată în 2008. Face parte din armamentul avioanelor F-22 și F-35, precum și ale noului F-16 Block 70/72 Viper. 

Această rachetă are o caracteristică care o face să fie destul de specială - ținta poate fi setată ulterior. Cu alte cuvinte, avioanele care vor utiliza AIM-9X Block vor putea lansa mai întâi racheta şi mai apoi pot selecta ţinta pe care acesta trebuie să o lovească.

CITEȘTE ȘI: F-16 ale ROAF, dotate cu rachete de ultimă generație din SUA. România achiziționează rachete aer-aer AIM-9X Block II

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel