România, pe lista ţărilor care urmează să primească vehicule tactice JLTV de la compania Oshkosh Defense

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Oshkosh JLTV. Foto: DefenseRomania
Oshkosh JLTV. Foto: DefenseRomania

Compania americană Oshkosh Defense a anunțat că U.S. Army Contracting Command - Detroit Arsenal a plasat o comandă, la 3 ianuarie 2023, în valoare de 102 milioane de dolari pentru vehicule tactice ușoare JLTV care vor fi livrate către România, Lituania, Macedonia de Nord, Brazilia și Muntenegru. Cel mai probabil, vehicule blindate de luptă JLTV care urmează să fie livrate României vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS), ca parte a unui contract în valoare de 227 de milioane lei.

 

"Ne angajăm să ne sprijinim aliații și în consolidarea capacităților lor, îmbunătățind în același timp interoperabilitatea cu armata SUA", a declarat John Lazar, vicepreședinte internațional al Oshkosh Defense.

"Lituania a primit recent cea de-a doua comanda de JLTV-uri Oshkosh Defense, iar până la sfârșitul anului 2024, vor avea o flotă de 500 de JLTV-uri", a mai spus acesta.

JLTV este cea mai recentă generație de vehicule blindate 4x4 proiectate și fabricate integral de compania americană Oshkosh Defense. La 25 august 2015, L-ATV a fost selectat drept câștigător al programului JLTV. Prima comandă de livrare a JLTV a fost plasată în martie 2016, armata americană comandând 657 de vehicule.

Interesul pentru vehiculele tactice produse de compania Oshkosh Defense este în creştere, iar printre ultimele state interesate să achiziţioneze vehiculele produse de compania americană se număra Belgia, Muntenegru, Slovenia, Lituania, Brazilia, România și Macedonia de Nord. Până în prezent, Oshkosh a construit peste 16.000 de JLTV pentru armata SUA și aliații săi.

 

Americanii de la Oshkosh Defense au primit deja o comanda din partea României pentru vehicule tactice JLTV


România va achiziționa vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh, în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Pe lângă contractul de înzestrare cu JLTV a forțelor speciale, Oshkosh oferă JLTV și în programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4x4 pentru Armata României.

Un vehicul blindat Oshkosh JLTV costă între 230-270.000 de dolari și poate ajunge la 433.539 de dolari, cu tot cu echipamentul militar care include și rachete ghidate anti-tanc. Ceea ce înseamnă că Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale Armatei Romaniei ar putea primi în jur de 120-130 de vehicule tactice JLTV. 

 

România dă startul achiziției de blindate

 

Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, 14 decembrie 2022, o Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul Etapei I a programului de înzestrare „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale.

DefenseRomania a scris încă de când a fost publicat documentul oficial că cerințele oficiale oferă indicii către un mare câștigător.

În acest program 4x4, știm sigur că pe lângă Oshkosh cu JLTV, în competiție mai intră și francezii de la Arquus cu Sherpa. Momentan nu există alte confirmări oficiale cu privire la alți competitori, însă ne așteptăm că programul să atragă atenția mai multor companii în contextul în care discutăm despre un program uriaș.

Pentru că, în ceea ce privește competitorii știm că există interes din partea mai multor giganți, dar în joc s-ar afla cu adevărat două oferte. 

Americanii de la Oshkosh cu JLTV și francezii de la Arquus cu Sherpa. Acestea sunt cele două companii care s-ar afla în pole position, deși cu programul au mai cochetat și cei de la General Dynamics cu vehicule de tip EAGLE sau Thales cu Hawkei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel