România: NATO, exercițiu de război electronic. IAR Puma 330 Socat, acțiune

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Cel mai mare exercițiu de război electronic de la granița de răsărit a NATO se desfășoară zilele acestea în România, la Bacău.

Sunt simulate diverse scenarii de conflict, ce implică folosirea electronicii de ultimă generaţie.

Piloţi şi tehnicieni de aviaţie ai Bazei 71 Câmpia Turzii au trecut munţii spre est, pentru a face echipă cu colegii din Baza 95 din Bacău.

Exercițiul "Ramstein Guard" presupune un joc de-a şoarecele şi pisica între elicoptere şi echipamentele de bruiaj de la sol, informează într-un amplu material Televiziunea Română. De multe ori, piloţii au devenit invizibili pe după dealuri şi văi, alteori echipamentele de la bord le-au arătat că sunt pe cale să devină victime ale sistemelor.

"Un mare câștig, pentru că am putut zbura pe fond tactic și cu o amenințare reală. Cred că, per total, până acum ne-am atins obiectivele și ne-a făcut oarecum să realizăm riscurile", consideră Vlad Tăbăcaru, pilot, Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii:

Elicopterele IAR 330 SOCAT zboară permanent în condiţii dintre cele mai neaşteptate.

În războiul electronic, pilotul poate pierde comunicaţiile, orientarea ori controlul asupra unor echipamente de la bord.

"Acest exercițiu ne-a oferit prilejul de a ne dovedi interoperabilitatea, faptul că suntem o echipă. Chiar dacă suntem în baze diferite, avem aceleași tactici, proceduri, tehnici", a indicat comandantul Bazei 95 Aeriene Bacău, Leonard Baraboi.

Specialişti ai NATO au evaluat cum au reuşit piloţii români să facă faţă ameninţărilor.

"Noi venim în sprijinul unor astfel de antrenamente în toate ţările Alianţei şi ne asigurăm că cei cu care lucrăm sunt pregătiţi foarte bine să facă faţă oricărei ameninţări la adresa NATO", a declarat Edwin Pater, specialist NATO.

"Ramstein Guard" face parte din exerciţiile internaţionale anuale planificate de Alianţa Nord-Atlantică si se desfăşoara în colaborare cu armatele ţărilor membre, mai informează sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel