România intră pe radarul economic al Japoniei: Ministrul nipon al Economiei și Industriei, la București pentru a debloca cooperarea economică București-Tokyo

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Yasutoshi NISHIMURA și Sebastian-Ioan Burduja 
Foto: Yasutoshi NISHIMURA și Sebastian-Ioan Burduja 

România a început să miște lucrurile în relația cu un jucător uriaș precum Japonia, fapt demonstrat și de semnarea, în luna martie, a Documentului privind Parteneriatul strategic dintre cele două țări.

Sâmbătă, 6 mai, Ministrul Economiei și Industriei din Japonia, Dl. Yasutoshi NISHIMURA a efectuat o vizită în România, în cadrul căreia a purtat discuții legate de relațiile economice bilaterale cu Dl. Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Parte a unui turneu mai amplu în Europa, care a cuprins vizite în Franța, Polonia, Cehia și Bulgaria, vizita ministrului Nishimura în România are loc ca urmare a semnării Parteneriatului Strategic cu ocazia vizitei președintelui Iohannis în Japonia, în luna martie.

Cei doi miniștri au semnat o declarație comună și au susținut o declarație de presă privind inovațiile viitorului, cooperarea economică și digitală.

Pentru a intensifica relațiile economice bilaterale, ministrul Nishimura a fost însoțit de mai multe firme japoneze.

”Tocmai am semnat o declarație comună privind consolidarea cooperarării cu Ministrul  Cercetării, Inovării și Digitalizării, domnul Sebastian Burduja.

Foto: Yasutoshi NISHIMURA și Sebastian-Ioan Burduja 

NTT Data și Hitachi au investit deja (în România n.r.) pe fondul facilităților fiscale privind scutirea de impozit pe venit pentru personalul IT, iar acum opt companii (japoneze n.r.) li se  vor alătura pentru a organiza o masă rotundă împreună cu companiile IT din România pentru a găsi soluții de cooperare și parteneriat”, a declarat ministrul Ministrul Economiei și Industriei din Japonia, Dl. Yasutoshi NISHIMURA.

De asemenea, ministrul nipon a ținut să evidențieze rolul României în integrarea specialiștilor IT și a statup-urilor din Ukraina. ”Companiile japoneze, cehe și poloneze contribuie la procesul de integrare a refugiaților (din Ucraina n.r.), iar România a confirmat că va sprijini în continuare recrutările personalului ucrainean din domeniul IT și va colabora cu startup-urile (ucrainene n.r.) ”.

Parteneriatul Strategic cu Japonia

 

Documentul semnat pe 7 martie 2023 consfințește nivelul fără precedent de apropiere și cooperare dintre România și Japonia pe trei paliere principale:

1. dialog politico-securitar,

2. aspecte economice și de dezvoltare, precum și

3. cultură, știință și tehnologie, cercetare și dezvoltare, inovare și contacte interumane. 

Dincolo de valorificarea superioară a potențialului semnificativ al relațiilor dintre cele două țări, Parteneriatul înseamnă pentru România acces la tehnologia și know how-ul companiilor japoneze, recunoscute ca find printre cele mai performante la nivel global. Țara noastră poate deveni un teren propice pentru investiții din partea companiilor japoneze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel