România, cu ochii pe Brazilia. Primul submarin francez din clasa Scropene a fost livrat Marinei braziliene (Video)

Livrarea către Marina braziliană a submarinului Riachuelo din clasa Scorpene. Foto: Naval Group
Livrarea către Marina braziliană a submarinului Riachuelo din clasa Scorpene. Foto: Naval Group

România privește cu atenție programul de înzestrare al Braziliei cu submarine franceze din clasa Scorpene, în contextul în care țara noastră și-a manifestat intenția de a achiziționa același tip de submarine.

În cursul săptămânii trecute Marinei braziliene i-a fost livrat primul submarin francez din clasa Scorpene. Brazilia a comandat patru astfel de nave în programul ProSub.

Primul submarin livrat poartă numele de Riachuelo și a fost lansat la apă în 2019.

Nava a trecut cu succes toate testele.

Livrarea submarinului Riachuelo din clasa franceză Scorpene către Marina braziliană. Video Naval News:

 

Submarinul a fost construit în întregime în Brazilia, în baza unui acord de cooperare între compania locală Itaguaí Construções Navais (ICN) și gigantul francez Naval Group. Transferul de tehnologie și construcția s-au realizat la baza Itaguai.

Contractul a fost atribuit în 2009 către francezi și a inclus și construcția unei baze navale și a unui șantier naval în Brazilia.

Valoarea întregului programu de înzestrare cu submarine din clasa Scorpene e estimată la 6.7 miliarde de euro.

 

România a anunțat și ea oficial că intenționează să achiziționeze submarine franceze Scorpene

 

Țara noastră și-a manifestat și ea intenția cu privire la aceste nave. Ministrul Vasile Dîncu a confirmat că România a transmis Franței o scrisoare de intenție în acest sens.

Desigur, demersul e unul formal, procesul fiind lung și complicat, însă reprezintă un prim pas pentru înzestrarea cu acest tip de armă.

Ministrul Vasile Dîncu a mai precizat că inițial MApN s-a gândit la două astfel de submarine. Nu există o decizie finală în privința numărului de nave pe care România ar vrea să le achiziționeze.

În paralele oficialii au dat asigurări că programul „Corveta multifuncțională” nu e influențat de intenția de înzestrare cu submarine și așteaptă ca Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța să ajungă la un acord pentru semnarea contractului și demararea construcției celor patru corvete din clasa Gowind 2500.

Dimensiunea submarinelor din clasa Scorpene variază între șaizeci și șaptezeci de metri, iar prețul se apropie de jumătate de miliard de euro. Sunt submarine din noua generație, fabricate de Naval Group din Franța în colaborare cu compania spaniolă Navantia. Marocul a cumpărat de la compania franceză asemenea nave. India, Brazilia, Chile și Malaezia au achiziționat și ele o serie de submarine din această clasă.

CITEȘTE ȘI: Are nevoie România de submarine? Eugen Niculae: Imaginați-vă că sub paiele dintr-un hambar știți că e o viperă. Intrați?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel