Are nevoie România de submarine? Eugen Niculae: Imaginați-vă că sub paiele dintr-un hambar știți că e o viperă. Intrați?

Imagine reprezentând un submarin din clasa franceză Scorpene, al Forțelor Navale Indiene. Foto: TheWeek.in
EXCLUSIV
Imagine reprezentând un submarin din clasa franceză Scorpene, al Forțelor Navale Indiene. Foto: TheWeek.in

România intenționează să achiziționeze submarine franceze din clasa Scorpene, în acest sens fiind trimisă o scrisoare de intenție către Paris. Are nevoie România de submarine iar astfel de nave din clasa Scorpene se pliază pe nevoile din Marea Neagră? Sunt doar câteva din multele întrebări care s-au născut imediat după anunțul făcut de ministrul Vasile Dîncu.

În cadrul ediției de săptămâna trecută a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic” de la DefenseRomania, Eugen Niculae, fost comandor, marinar și reprezentant al industriei de apărare, în prezent Marketing & Business Development Director la compania românească INTERACTIVE Systems, a analizat intenția României de a achiziționa submarine franceze din clasa Scorpene.

 

Are nevoie România de submarine la Marea Neagră?

 

Răspunsul lui Eugen Niculae e categoric „da”. Acesta a declarat însă că două submarine nu ar fi însă suficiente. Amintim că ministrul Vasile Dîncu, după anunțul cu privire la intenția de a achiziționa submarine, a revenit și a precizat că țara noastră ar fi interesată de două astfel de nave.

„Forțele Navale Române își doresc de mult timp această armă.  România are nevoie de cel puțin 3 submarine, două operaționale și unul în proceduri de mentenanță periodică. Două submarine nu rezolvă problema”, e de părere expertul.

Acesta spune că achiziția trebuie să aducă un necesar suplimentar precum:

- mentenanță pentru 25 de ani, efectuată într-un centru specializat ce trebuie înființat

- pregătirea primelor echipaje la producător

- simulator pentru antrenarea echipajelor, înființarea unei școli speciale / exercițiile reale sunt foarte costisitoare

- simulator pentru exersarea salvării echipajului

- sistem de comunicații moderne, interoperabile NATO

 

Submarinul, o „viperă aflată sub paie într-un hambar”. România poate avea o versiune de Scorpene adaptată Mării Negre și personalizată

 

1. Un submari... (scrorpene-india_78162000.png)

Un submarin indian din clasa franceză Scorpene. Foto: Forțele Navale Indiene

În ceea ce privește impactul achiziției de submarine românești la Marea Neagră, Eugen Niculae amintește că „submarinul este o armă de tip „hidden threat” (n.r. - pericol ascuns)”, fiind o amenințare mai periculoasă „decât orice armă de suprafață”.

Acesta l-a citat pe unul din ultimii comandanți ai submarinului Delfinul, care descria arma submarin astfel: Imaginați-vă că sunteți la intrarea într-un hambar, pe jos sunt paie, iar sub paie știți că se află undeva o viperă. Intrați?”

„Cam așa este un submarin în Marea Neagră. E o amenințare care chiar dacă poate fi contracarată, ceea ce e firesc, orice acțiune are contraacțiune, dar dă de furcă unui posibil inamic”, e de părere Eugen Niculae.

Întrebat dacă clasa Scorpene s-ar potrivi necesităților României, expertul naval amintește că există și o variantă de Scorpene care se potrivește pe nevoile din Marea Neagră și, nu în ultimul rând, achiziția poate fi personalizată.

„Varianta Scorpene este cea mai bună în acest context de sprijin al Franței și al pieței navale din sectorul de apărare. Având în vedere variantele constructive, există și o variantă care se potrivește foarte bine pentru Marea Neagră, dar, mai mult decât atât, varianta pentru România poate fi personalizată în conformitate cu cerințele Forțelor Navale Române”, e de părere Eugen Niculae.

Acesta conchide precizând că o posibilă achiziție de submarine nu trebuie sub nicio formă să înlocuiască achiziția celor 4 corvete.

CITEȘTE ȘI: De ce nu mai poate fi salvat submarinul Delfinul. Bateriile sunt ultima problemă pe care o are singurul submarin al României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel