România are piloți de F-16 pentru prima escadrilă. Problema pentru următoarele 32 de avioane nu sunt banii pentru pregătirea piloților

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photo
Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, care vor începe să sosească în țara noastră încă de anul viitor. Provocarea mare va fi însă pregătirea piloților.

Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu a oferit un interviu postului de televiziune B1 TV în cursul săptămânii trecute, în care a discutat și despre achiziția de F-16 Fighting Falcon, contract negociat în timpul mandatului său.

Și, potrivit acestuia, marea problemă nu va fi reprezentată de faptul că România nu are bani pentru pregătirea unui număr atât de mare de piloți, ci provocarea o va reprezenta găsirea unor centre de instruire în acest sens.

Dîncu a precizat că în momentul de față nu există piloți decât pentru prima escadrilă de F-16, formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia, dar a dat asigurări că avioanele nu vor sta în hangare. 

Există discuții cu diferite state precum Portugalia, SUA, Germania, însă numărul locurilor în școlile de instruire e limitat și, bineînțeles, și națiunile aliate gazdă au programele lor de pregătire.

„Sunt bani pentru antrenarea piloților. Nu avem piloți în acest moment pentru cele 32 de avioane care vor veni, să fiu sincer și corect. Dar avioanele nu vor sta în hangare pentru că avem achiziționate cursuri și sloturi pentru a pregăti piloții.

În acest moment pentru prima escadrilă avem piloți. Problema e că pentru următoarele avioane suntem acum într-o bătălie continuă pentru a găsi locuri pentru a pregăti piloții. Acesta nu e un lucru simplu. Avem bani, dar trebuie găsite locuri în școlile de pilotaj unde să fie ei pregătiți. Aceasta este problema”, a conchis fostul ministru Vasile Dîncu.

 

F-16 norvegiene, după ce România a tatonat o achiziție din Olanda

 

2. Sursă foto... (f-16-romania_37426500.jpg)

Sursă foto: MApN

Fostul ministru a mai adăugat că pe piața second hand e o bătălie mare pentru avioane F-16, iar o achiziție de avioane noi ar fi durat foarte mult. El a dezvăluit că s-a încercat inițial achiziția de F-16 olandeze, dar timpul de livrare nu a fost satisfăcător.

„Principalul argument (n.r. - în achiziția celor 32 de avioane second hand F-16 Fighting Falcon din Norvegia) e că nu ai de unde cumpăra avioane noi în acest moment. Noi a trebuit să negociem cu foarte multe țări pentru avioane second hand. Am avut la un moment dat discuții cu Olanda, dar ei puteau să își elibereze o escadrilă abia peste doi ani, când urmau să primească avioane noi”, a adăugat Dîncu.

România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț excelent de 388 de milioane de euro.

Pachetul include și suport logistic iar avioanele mai au o resursă de aproximativ 10 ani și vor trebui să asigure tranziția către F-35 Lighting II.

Acestea vor veni într-o configurație superioară primei escadrile din Portugalia, formată din 17 avioane F-16.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6. Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în cursul anului viitor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel