România, Armata cu tehnică ultramodernă - avioane F-16, sisteme Patriot sau HIMARS, dar cu militari plătiți cu sub 3.000 de lei lunar

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, România. Sursă foto: Baza 86 Aeriană Borcea
F-16, România. Sursă foto: Baza 86 Aeriană Borcea

Armata României trece printr-un amplu program de dezvoltare, atât la nivelul tehnicii militare, care a fost îmbunătățită mult în ultimii ani, cu toate că mai e mult de lucru pentru înlocuirea tehnicii sovietice, cât și la nivelul personalului militar.

Ministrul Apărării Naționale, prezent la o emisiune de televiziune la Prima TV, a fost întrebat despre starea Armatei României, prilej cu care a evidențiat un paradox: Armata noastră e înzestrată și continuă să fie înzestrată cu sisteme ultramoderne, precum Patriot sau HIMARS, avioane F-16, dar și altă tehnică militară, însă militarii sunt plătiți la un nivel extrem de mic.

Iar acest lucru trebuie să se schimbe, afirmă Vaile Dîncu, ministrul Apărării Naționale.

„Armata nu e doar o forță pregătită în cadrul întregului sistem. Suntem parte a unui mare sistem strategic. Ceea ce facem de exemplu pe partea de înzestrare e de fapt datoria pe care o avem în colțul nostru de univers, pentru a mă exprima poetic. Noi trebuie să avem cel puțin trei escadrile de avioane de vânătoare, de aceea am achiziționat acum F-16. Avem un sistem tehnic foarte bine pus la punct cu cel mai bun armament din lume. Avem sistemele Patriot, HIMARS, nu mai vorbesc despre transportoarele Piranha și multe alte elemente de dotare care sunt foarte bune”, a precizat ministrul Apărării.

 

România, Armata cu tehnică de luptă ultramodernă, dar salarii de sub 3.000 de lei

 

Vasile Dîncu a subliniat implicarea Armatei în sistemul de apărare în situații civile, dar la minusuri a amintit faptul că salariul mediu net e sub 3.000 de lei, iar acest lucru trebuie să se schimbe urgent.

„Pe de altă parte avem un sistem de cadre militare (...) oameni pregătiți și o resursă umană perfectă. În pandemie am avut de exemplu 51 de ofițeri superiori și medici care au condus spitale civile. (...) Avem în momentul acesta în sistemul de luptă împotriva pandemiei peste 250 de medici, 500 asistenți, 60 de centre de vaccinare, avem 20 de echipe mobile. Am dezvoltat acum foarte rapid cu ministrul Alexandru Rafila (n.r. - ministrul Sănătății)  sprijin pentru sistemul de testare foarte rapidă la cerere în teritoriu. Armata participă la tot ceea ce înseamnă sistemul de apărare și în situații civile. (...)

Dar din păcate nu avem cele mai bune salarii în Armată. Sistemul nostru de salarizare suferă în acest moment, chiar dacă există mituri pentru că poate lumea se uită și ne compară cu magistrații. Salariul mediu brut în Armată e undeva la 4.000 de lei iar sub 3.000 e mediul net. Eu nu am crezut avem un asemenea mediu net în Armata. Credeam că e mult mai mare pentru că avem 30.000 de oameni în Armată, civili, experți din civilie și care din păcate toți au salarii care pornesc de la baza unui muncitor necalificat. Aceste lucruri trebuie să le schimbăm pentru că îi pierdem”, a conchis Vasile Dîncu.

CITEȘTE ȘI: Rusia înțelege doar limbajul forței. Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România: Putin se oprește doar acolo unde e oprit

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel