România destructurează o rețea de spionaj a Moscovei: Un cetățean român, arestat pentru că supraveghea obiective militare din Dobrogea în favoarea Federației Ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem MAMBA SAMP/T, dislocat de forțele franceze în România. Foto: Ministerul Apărării din Franța via Army Recognition
Sistem MAMBA SAMP/T, dislocat de forțele franceze în România. Foto: Ministerul Apărării din Franța via Army Recognition

Un cetățean român a fost arestat pentru acțiuni de spionaj în favoarea Federației Ruse.

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, în formă continuată.

Potrivit informațiilor oferite presei de către surse din DIICOT, românul arestat se numește Alexandru Piscan și este din Poiești.

Cetățeanul român a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

”În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă", anunţă DIICOT într-un comunicat de presă.

Începând cu anul 2022, românul a supravegheat obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina.

Informațiile erau transmise către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

 

Diplomatul din Ambasada Rusiei a fost declarat persona non grata

 

Ulterior anunțului DIICOT, Ministerul Afacerilor Externe precizat că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat persona non grata pe teritoriul României.

"Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federaţiei Ruse la Bucureşti", precizează MAE.

Potrivit MAE, motivul deciziei luate de autorităţile române este că acesta ar fi desfăşurat activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DIICOT - Structura Centrală şi ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurilor subordonate.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş".

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic şi de Criminalistică al DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel