România, proiectul bateriilor de coastă. Cine poate intra în competiție

Tudor Curtifan / 22 aug 2018 / 16:32
EXCLUSIV

Didier Philippe, vicepreședintele MBDA, compania numărul unu în producția de rachete tactice în Europa, a confirmat, într-un interviu, informațiile noastre potrivit cărora în acest moment, prin forma actuală a proiectului pentru bateriile de coastă, s-ar califica un singur candidat, o companie dintr-o țară nordică. 

Programul de înzestrare ,,Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” are o valoare de 137 de milioane de euro și își propune dotarea forțelor navale române cu un sistem modern de instalații mobile, interoperabil cu navele care urmează să intre în dotarea Forțelor Navale și cu cele din dotarea altor state membre NATO.

„Dacă termenii lictației rămân așa, doar o companie va putea participa, iar aceasta vine cu un produs care nu este propus de niciunul dintre producătorii participanți la competiția pentru corvete și care nu îndeplinește cerințele operaționale ale Marinei românești pentru că nu este operațională în orice condiții meteo (all-weather), fiind doar o rachetă cu infraroșu”, a spus Didier Philippe, în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA.

„În aceste condiții avem de-a face cu o competiție bazată pe un produs care nu va fi la bordul navelor și care nu îndeplinește toate cerințele operaționale. Am primit personal comentarii din partea domnului ministru Fifor și a domnului  Ignat (Andrei Ignat, secretar de stat și șeful Departamentului pentru Armament – n.r.), care au spus că nu se poate ca Exocet și MBDA să nu facă parte din competiție, deci am încredere că forma finală a proiectului de lege ne va permite să participăm la o competiție corectă.”,  ne-a mai precizat Didier Philippe.

MBDA are o propunere integrată pentru bateriile de coastă și corvete, racheta Exocet Block 3, de ultimă generație, care a fost testată în numeroase conflicte pe glob. Compania a vândut în ultimii ani peste 500 de rachete Exocet Block 3, dintre care a produs deja peste 400. Aproximativ 60 de corvete și fregate ale mai multor forțe navale au la bord acest tip de rachetă.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy