Retrogradare controversată în Rusia: Comandantul Flotei Pacificului, schimbat din funcție. „Performanțele” navale din Ucraina, posibil motiv

Ionel Copcea |
Data publicării:
Distrugătorul Amiral Vinogradov, parte a Flotei Ruse din Pacific. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Distrugătorul Amiral Vinogradov, parte a Flotei Ruse din Pacific. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Publicația americană Newsweek a semnalat, pe 21.04.2023, că aparenta retrogradare a comandantului Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP), amiralul Serghei Avakyants, de către președintele Vladimir Putin ridică multe semne de întrebare.

Într-un anunț făcut joi de reprezentantul lui Putin în Extremul Orient s-a precizat faptul că Avakyants, în vârstă de 65 de ani, și-a dat demisia din funcție și a fost numit șef al unui grup responsabil de antrenamentul sportiv militar și educația patriotică.

Vestea a venit la mai puțin de o săptămână după ce Rusia a decis să efectueze lansări de rachete și teste cu torpile ca parte a unei verificări inopinate a flotei sale din Oceanul Pacific.

Avakyants deținea funcția de comandant al FROP din anul 2012. Reprezentanții flotei ruse au anunțat joi că Avankyants își schimbă poziția din cauza atingerii limitei de vârstă pentru serviciul militar în Ministerul rus al Apărării (65 de ani).

 

Comandantul Flotei ruse din Pacific, retrogradat după verificarea inopinată a nivelului de pregătire de luptă 

 

Cu toate acestea, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA, a evaluat că amiralul a fost retrogradat de Kremlin, pe fondul verificării inopinate a nivelului de pregătire pentru luptă al FROP.

“Noua poziție a lui Avakyants la conducerea noilor centre de antrenament sportiv militar și educație patriotică este o retrogradare clară pentru unul dintre cei mai înalți ofițeri de conducere din Marina Rusă”, au spus reprezentanții think tank-ului.

Potrivit agenției de presă de stat Tass, centre-pilot sunt înființate în 12 regiuni ale Rusiei: Republica Buriația, Regiunea estică a Ucrainei Donețk, Republica Kalmukia, Republica Tatarstan, Republica Cecenă, Ținutul Habarovsk, Belgorod, Kemerovo, Pskov, Sverdlovsk, Regiunea Tyumen și Regiunea Autonomă Yamalo-Nenets.

Centrele sunt programate să se deschidă în luna mai și se așteaptă ca acestea să primească cel puțin 9.000 de persoane pe tot parcursul anului. Centrele vor instrui și educa tineri cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, inclusiv școlari și elevi.

“Nu este clar de ce un oficial de la Kremlin a anunțat demisia și numirea ulterioară într-o altă funcție a lui Avakyants și nu Ministerul rus al Apărării”, a semnalat ISW.

Agenția Tass a citat surse care au susținut că retrogradarea lui Avakyants nu s-a datorat bătrâneții sale.

“Mai mulți generali ruși, inclusiv actualul comandant al trupelor ruse din Ucraina și șef al Statului Major General al Armatei Rusiei, Valeri Gherasimov, și comandantul-șef al Forțelor Terestre, Oleg Salyukov, continuă să servească în Forțele Armate după împlinirea vârstei de 65 de ani”, au remarcat reprezentanții ISW.

Kremlinul l-a retrogradat în mod clar pe Avakyants de la un comandant operațional superior la un birocrat militar, care supraveghează activitatea programatică, în ciuda faptului că oficialii ruși au încadrat schimbarea ca o numire într-o nouă funcție”, a evaluat ISW.

Potrivit think tank-ului, retrogradarea lui Avakyants ar putea fi legată de performanțel slabe ale Infanteriei Marine a FROP, respectiv brigăzile 155 și 40, în jurul localității Vuhledar la începutul acestui an. Rusia nu a reușit să cucerească orașul minier din Regiunea Donbas din estul Ucrainei, după o bătălie de mai multe săptămâni.

“De asemenea, Avakyants ar fi eșuat într-un fel și în efectuarea exercițiilor la scară largă în Pacific”, au spus reprezentanții ISW.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat exercițiile surpriză la televiziunea de stat, pe 14 aprilie, spunând că obiectivul acestora constă în “creșterea capacității Forțelor Armate de a respinge agresiunea unui posibil inamic din direcția oceanului și a mării”.

Comentariul autorului: Înlocuirea din funcție a amiralului Avakyants a antrenat mai multe schimbări la conducerea flotelor ruse.

Astfel, la comanda FROP a fost numit amiralul Viktor Liina, care anterior a condus Flota rusă din Marea Baltică (FRMB).

În locul acestuia, la conducerea FRMB a fost numit viceamiralul Vladimir Vorobyov, fost locțiitor al șefului Statului Major General.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel