Resturile de rachetă găsite în Polonia luna trecută sunt probabil de la o rachetă rusă Kh-55 (presa poloneză)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Kh-55, doborâtă în Ucraina / DSNS
Rachetă Kh-55, doborâtă în Ucraina / DSNS

Obiectul militar găsit într-o pădure poloneză în aprilie a fost o rachetă rusească Kh-55, relatează Reuters, care citează publicațiile poloneze RMF FM și Polsat News.

Surse anonime au declarat pentru presa poloneză că „obiectul militar” a fost găsit într-o pădure din apropierea satului Zamosc din apropierea orașului Bydgoszcz, iar în urma rezultatelor preliminare ale Institutului Tehnologic al Forțelor Aeriene din Polonia concluzia a fost că obiectul ar fi o rachetă rusă Kh-55 (rus. X-55).

Până în acest moment, nu există nicio confirmare oficială din partea Varșoviei, precizează Reuters.

Zona în care a fost găsit obiectul se află mult în interiorul teritoriului polonez, la câteva sute de kilometri de granița Poloniei cu Ucraina, Belarus și exclava rusă Kaliningrad.

Dacă informația se va confirma, se infirmă astfel versiunea, care a apărut la scurt timp după descoperirea epavei, conform căreia era vorba de o rachetă trasă dintr-un poligon de antrenament polonez, în timpul exercițiilor sau testelor sistemelor de apărare aeriană.

Racheta de croazieră Kh-55 (X-55) a venit cel mai probabil de peste granița de est, deoarece armata poloneză nu deține acest armament, și nici sisteme care ar putea lansa o astfel de rachetă, susține media poloneză, care este de părere că racheta Kh-55 (X-55) a fost lansată dintr-un avion rusesc.

 

Un caz demn de Dosarele X(-55)

Foto ilustrativă: Rachetă Kh-55, găsită în Ucraina / t.me/andrii_nebytov, via Unian

La sfârșitul lunii aprilie 2023, au fost descoperite , din întâmplare, rămășițele unei rachete de câțiva metri, blocate în pământ, într-o pădure din apropierea satului Zamosc din apropierea orașului Bydgoszcz. Apoi au existat versiuni diferite - ba că această rachetă ar putea fi poloneză, ba că aparține Federației Ruse.

Descoperirea, însă, a avut loc la câteva luni după probabilul incident. Astfel, așa cum notează și publicațiile poloneze, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, rușii au efectuat un bombardament masiv asupra teritoriului Ucrainei. Pentru atac, au folosit, în special, avioane staționate în Belarus.

La acel moment, datorită apariției pe radare a unui bombardier Su-34, în apropierea spațiului aerian NATO, avioanele de luptă NATO au fost lansate în aer. În timpul acestor evenimente, un obiect care a zburat în Polonia din Belarus a intrat pe radarul serviciilor poloneze.

Serviciile poloneze au urmărit obiectul, dar l-au pierdut din vedere lângă Bydgoszcz. Obiectul a dispărut de pe radare într-o zonă care se află la aproximativ doi kilometri de locul în care au fost descoperite resturile unei rachete, la sfârșitul lunii aprilie.

RMF FM, citând surse, susține că o căutare a fost efectuată imediat după incidentul din decembrie, dar nu a avut succes și a fost anulată, în special din cauza condițiilor meteorologice dificile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel