Reprezentant al Armatei ruse: Suntem pregătiți să deschidem focul asupra navelor și submarinelor străine care intră ilegal în apele Rusiei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Un reprezentant de rang înalt al forţelor armate ruse, citat de Interfax, a afirmat luni că Rusia este pregătită să deschidă focul asupra navelor şi submarinelor străine care intră ilegal în apele sale teritoriale.

Orice asemenea decizie va fi adoptată însă la ''cel mai înalt nivel'', a precizat înaltul ofiţer rus, transmite Reuters.

Armata rusă a anunţat sâmbătă că a folosit ''mijloace adecvate'' pentru a forţa un submarin american să părăsească apele ruseşti din Orientul Îndepărtat, după ce nava ignorase o solicitare a Rusiei de a pleca.

Moscova nu a prezentat nici până la această oră dovezi - materiale foto/video - care să vină în sprijinul afirmaţiilor făcute sâmbătă de armata rusă.

Submarinul american ar fi fost detectat în apropierea insulelor Kurile, în timp ce Rusia efectua exerciţii navale. SUA au negat că au desfăşurat operaţiuni militare în apele teritoriale ruseşti.

Partea americană a respins acuzațiile rusești și a negat faptul că submarinul s-a aflat în apele teritoriale ale Federației Ruse. Astfel, purtătorul de cuvânt al Comandamentului pentru regiunea India-Pacific din cadrul armatei americane, Kyle Reines, a declarat că submarinele americane nu au efectuat operațiuni în apele teritoriale rusești.

“Afirmațiile părții ruse despre operațiunile noastre în apele sale teritoriale nu sunt adevărate. Nu voi comenta locațiile submarinelor noastre, dar pot să spun că zburăm, navigăm și operăm în siguranță în apele internaționale”, a spus Reines.

Acest presupus incident intervine într-o perioadă când Occidentul pare tot mai îngrijorat de iminenţa unei invazii ruse în Ucraina, după ce Rusia a desfăşurat masiv trupe şi echipament militar în apropierea frontierei sale cu această ţară.

Moscova neagă că ar avea o asemenea intenţie, dar cere garanţii de securitate din partea SUA şi a NATO. Washingtonul a atras atenţia că forţele militare ruse ar putea invada Ucraina ''în orice moment''.

În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi ulterior a provocat un conflict separatist în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ceea ce a condus la o serie de sancţiuni din partea Uniunii Europene şi a SUA împotriva unor oficialităţi şi entităţi ruse. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel