Relația româno-sârbă. Meleşcanu, întâlnire cu Ivica Dacic

Ana Ionescu |
Data publicării:
Meleșcanu
Meleșcanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe al Republicii Serbia, Ivica Dacic, au avut, marţi, o rundă de consultări, la Timişoara, ocazie cu care cei doi oficiali au abordat premisele consolidării relaţiei bilaterale în perioada următoare.

"Discuţiile s-au desfăşurat în contextul conferinţei 'Security Challenges in the Balkans', eveniment în cadrul căruia cei doi oficiali au participat în calitate de vorbitori principali. Vizita demnitarului sârb la Timişoara continuă seria dinamică de contacte bilaterale între cele două state şi reconfirmă interesul acestora pentru consolidarea şi diversificarea cooperării bilaterale şi în cadrul forurilor regionale şi internaţionale", se precizează un comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, în dialogul bilateral, cei doi miniştri au trecut în revistă stadiul cooperării sectoriale. Cei doi oficiali au salutat finalizarea negocierii unor acorduri bilaterale în sfera apărării, educaţiei, culturii şi managementului resurselor de apă, dar şi a unor proiecte concrete în sfera economică, inclusiv organizarea unui Forum de afaceri bilateral. "Aceste rezultate, perspectivele de reluare a activităţii Comisiei Mixte România-Republica Serbia privind protecţia minorităţilor naţionale şi estimările de creştere a schimburilor comerciale între cele două state creează premisele unei consolidări a relaţiei româno-sârbe în perioada următoare", evidenţiază comunicatul MAE.

Totodată, ministrul român a reconfirmat caracterul prioritar al extinderii Uniunii Europene în Balcanii de Vest în perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE şi susţinerea fermă pentru aderarea Serbiei la UE, în baza meritelor proprii şi îndeplinirii criteriilor de aderare. De asemenea, ministrul Teodor Meleşcanu a reafirmat disponibilitatea deplină a ţării noastre de a oferi expertiza şi asistenţa tehnică relevantă în acest proces dificil.

Cei doi demnitari au avut şi un schimb de opinii referitor la evoluţiile din regiune. Ministrul sârb a făcut o prezentare a stadiului discuţiilor din dialogul Belgrad-Priştina, desfăşurat sub medierea UE. În context, ministrul român a pledat pentru abordarea constructivă a Serbiei în dosarele cheie pentru securitatea regiunii, de natură să faciliteze îndeplinirea unor obiective majore ale acestui stat pe termen lung.

Partea sârbă a adresat invitaţia efectuării unei vizite oficiale în Serbia, în contextul viitorului mandat al României de Preşedinţie a Consiliului UE, pe care partea română a primit-o cu interes, mai menţionează comunicatul MAE român.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel