Recompensă de milioane pentru prinderea unui lider Al-Qaida

Sebastian Florea / 19 oct 2018 / 07:52

Washingtonul oferă o recompensă consistentă pentru prinderea unui lider al grupării Al-Qaida.

SUA a anunțat că oferă o recompensă de cinci milioane de dolari pentru prinderea lui Khalid Batarfi, un lider al organizaţiei Al-Qaida care a îndemnat la atacarea evreilor din lumea întreagă atunci când Statele Unite au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, transmite AFP.

Acest saudit i-a susţinut pe talibanii din Afganistan înainte de a deveni unul dintre liderii principali ai grupării Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) pe care Statele Unite o consideră ramura cea mai sângeroasă a reţelei jihadiste sunnite. Într-o înregistrare video publicată în ianuarie, Khalid Batarfi a calificat decizia preşedintelui american, Donald Trump, legată de Ierusalim drept 'o declaraţie a unui nou război iudeo-cruciat' şi a lansat apeluri musulmanilor din lumea întreagă 'să se ridice şi să îi atace pe evrei şi americani peste tot'.

Departamentul de Stat american a anunţat că va oferi cinci milioane de dolari oricui va putea conduce autorităţile până la el sau va contribui la arestarea lui ori trimiterea lui în faţa instanţei. De asemenea, diplomaţia americană a dublat recompensa oferită pentru capturarea liderului AQPA, yemenitul Qassim Al-Rimi, ridicând-o de la cinci la zece milioane de dolari. Acesta din urmă era deja vizat de sancţiunile Trezoreriei americane şi ONU pentru participarea sa la un atentat sângeros în apropierea ambasadei Statelor Unite la Sanaa şi pentru presupusul sprijin acordat tânărului nigerian Umar Farouk Abdulmutallab care, în ziua de Crăciun din 2009, a încercat să arunce în aer un zbor Amsterdam-Detroit ascunzând exploziv în slip.

Al-Qaida în Peninsula Arabică, născută din fuziunea în 2009 a două ramuri, saudită şi yemenită, ale reţelei jihadiste sunnite, a profitat de slăbirea puterii centrale pentru a-şi consolida autoritatea în sudul şi sud-estul Yemenului, în pofida loviturilor aeriene ale SUA împotriva combatanţilor săi.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy