Război tăcut în Marea Neagră? Ministrul Dîncu, despre regimul autoritarist din Rusia: Când un om are toată puterea, poate deveni imprevizibil

Darius Muresan |
Data publicării:

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre posibilitatea ca războiul neprovocat declanșat de Federația Rusă în Marea Neagră să se extindă.

În cadrul unui interviu acordat DC News și preluat și de DefenseRomania, minstrul Vasile Dîncu a precizat că există diferite analizae în ceea ce privește războiul, iar pericolul din Marea Neagră e real. Pe de altă parte, nu există indicii că el se va extinde.

„Există foarte multe analize în ceea ce privește războiul. Toate se bazează pe un indice de incertitudine destul de mare, pentru că atunci când un sistem, cum este cel rusesc, este condus într-o manieră autoritară, când, în mare măsură, un singur om are o arie de decizie foarte mare, totală să zicem, atunci surprizele strategice pot apărea oricând. Este foarte complicat, nu ai factori să faci analize și să judeci. Un singur om poate să fie imprevizibil și, de aceea, există un factor necunoscut.

Însă, în acest moment, sigur că se estimează că războiul din Ucraina va mai dura, că nu va fi atât de simplu de oprit, chiar dacă va avea o dimensiune mai degrabă regională, chiar dacă va rămâne localizat la zona aceasta a blocării malului Mării Negre și a regiunii Donbas. Deci, chiar dacă va rămâne în această regiune, nu sunt șanse, sunt diverse prognoze făcute de instituții de strategie, dar toate au un grad mare de relativitate.

Pe de altă parte, pericolul din Marea Neagră este unul real, în sensul că o parte din mare este blocată în această zonă. În ceea ce privește minele, sigur că nu se prevede ca să fie un război în Marea Neagră care să afecteze platformele civile, navele civile de comerț. Nici Rusia nu are interes, până la urmă, să deschidă un război cu toată lumea. Problema este că atât a timp cât există o zonă de conflict acolo, cât timp se pot desprinde mine de malul ucrainean, există întotdeauna un pericol potențial. Sunt strategii pentru asta, o strategie de Apărare pe care am făcut-o și la nivelul NATO în materie de mine care plutesc în derivă, și există un sistem de avertizare care cuprinde și nave comerciale și elicoptere care zboară continuu“, a explicat Vasile Dîncu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel