Război Siria. Turcia, ”forță de ocupație”. ”Încălcări grave ale drepturilor omului”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Cunoscuta organizaţie neguvernamentală din domeniul drepturilor omului Amnesty International a solicitat joi Turciei să pună capăt 'încălcărilor grave ale drepturilor omului' la Afrin, fost bastion al unei miliţii kurde în nordul Siriei, acuzând Ankara că 'închide ochii' la abuzuri, informează AFP.

Într-un raport dat publicităţii în noaptea de miercuri spre joi, organizaţia afirmă că locuitorii Afrinului 'îndură numeroase încălcări ale drepturilor omului, comise în majoritatea cazurilor de grupuri paramilitare siriene, echipate şi înarmate de Turcia'.

'Aceste încălcări, la care forţele armatei turce închid ochii, vizează arestări arbitrare, dispariţii forţate, confiscare de bunuri şi jaf', enumeră ONG-ul în raportul său.

Forţele turce, susţinute de grupuri de rebeli sirieni echipaţi şi instruiţi de Ankara, au preluat controlul asupra regiunii Afrin în luna martie după o ofensivă militară de două luni, care a antrenat exodul a zeci de mii de persoane.

Denumită 'Ramură de măslin', această operaţiune a vizat alungarea din Afrin a Unităţilor de apărare a poporului (YPG), o miliţie kurdă sprijinită de către Washington, dar considerată drept 'teroristă' de către Ankara.

Chiar dacă autorităţile turce neagă că ar viza populaţia civilă, mai multe zeci de civili au fost ucişi în urma bombardamentelor turce în cursul ofensivei respective, conform Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Ankara a dat asigurări

Ankara a asigurat în martie că va ancheta mărturiile despre jafuri la scară largă comise de grupuri paramilitare siriene, aliate ale Turciei, în timpul preluării controlului asupra Afrin.

Potrivit Amnesty, militari turci şi combatanţi sirieni aliaţi au 'rechiziţionat şcoli' la Afrin, împiedicând mai multe mii de elevi să-şi continue studiile.

'Ofensiva şi ocuparea de către armata turcă au exacerbat şi mai mult suferinţa locuitorilor din Afrin, afectaţi deja de conflictul sângeros', declară Lynn Maalouf, directorul pentru Orientul Mijlociu al Amnesty, citată în raportul respectiv.

În raportul său, Amnesty International solicită Ankarei 'să pună capăt fără întârziere încălcărilor', apreciind că Turcia, ca 'forţă de ocupaţie', este responsabilă de securitatea locuitorilor din Afrin şi de menţinerea ordinii din această regiune a Siriei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel