Război Siria. SUA și Siria, acord pentru ”deblocarea” soluționării conflictului

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Statele Unite şi Rusia, aliată a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, au căzut de acord cu privire la calea de urmat pentru "deblocarea" soluţionării conflictului sirian, a afirmat secretarul de stat american Mike Pompeo după discuţia cu preşedintele Vladimir Putin, care a avut loc marţi, la Soci.

Înainte de a părăsi staţiunea din sudul Rusiei la bordul unui avion, şeful diplomaţiei americane a declarat pentru presă că a avut o "conversaţie foarte productivă despre căile de urmat în Siria (...) pentru a determina avansarea reglementării politice".

"Cred că putem începe acum să lucrăm împreună asupra modalităţii de deblocare", a afirmat Pompeo.

"Nu este rezolvat, nu sunt sigur că avem toate capacităţile pentru moment, dar cred că avem o idee comună despre punctele de blocaj şi cred că putem lucra pentru a le depăşi" a adăugat el.

 

Primele măsuri pentru formarea unui comitet

 

Secretarul de stat american a mai spus că SUA şi Rusia vor "cel puţin să adopte primele măsuri pentru formarea unui comitet" constituţional.

Acest comitet este prevăzut în Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU care solicită încetarea focului şi o tranziţie politică. Crearea acestuia este blocată însă ca urmare a numirii unei părţi a membrilor comisiei.

Procesul de la Astana (capitala Kazahstanului, recent redenumită Nur-Sultan), lansat la începutul anului 2017 la iniţiativa Rusiei, împreună cu Iranul şi Turcia, a pus în umbră treptat negocierile sub egida ONU dintre regimul preşedintelui sirian şi opoziţie.

Deşi a contribuit la o scădere a tensiunilor pe teren, nu a reuşit să ajungă la o soluţie politică. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel