Război Siria. SUA și Siria, acord pentru ”deblocarea” soluționării conflictului

Tudor Curtifan / 15 mai 2019 / 09:37

Statele Unite şi Rusia, aliată a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, au căzut de acord cu privire la calea de urmat pentru "deblocarea" soluţionării conflictului sirian, a afirmat secretarul de stat american Mike Pompeo după discuţia cu preşedintele Vladimir Putin, care a avut loc marţi, la Soci.

Înainte de a părăsi staţiunea din sudul Rusiei la bordul unui avion, şeful diplomaţiei americane a declarat pentru presă că a avut o "conversaţie foarte productivă despre căile de urmat în Siria (...) pentru a determina avansarea reglementării politice".

"Cred că putem începe acum să lucrăm împreună asupra modalităţii de deblocare", a afirmat Pompeo.

"Nu este rezolvat, nu sunt sigur că avem toate capacităţile pentru moment, dar cred că avem o idee comună despre punctele de blocaj şi cred că putem lucra pentru a le depăşi" a adăugat el.

 

Primele măsuri pentru formarea unui comitet

 

Secretarul de stat american a mai spus că SUA şi Rusia vor "cel puţin să adopte primele măsuri pentru formarea unui comitet" constituţional.

Acest comitet este prevăzut în Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU care solicită încetarea focului şi o tranziţie politică. Crearea acestuia este blocată însă ca urmare a numirii unei părţi a membrilor comisiei.

Procesul de la Astana (capitala Kazahstanului, recent redenumită Nur-Sultan), lansat la începutul anului 2017 la iniţiativa Rusiei, împreună cu Iranul şi Turcia, a pus în umbră treptat negocierile sub egida ONU dintre regimul preşedintelui sirian şi opoziţie.

Deşi a contribuit la o scădere a tensiunilor pe teren, nu a reuşit să ajungă la o soluţie politică. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy