Război Siria. Rebelii își retrag armele grele din Idlib

Darius Muresan |
Data publicării:

Principala coaliţie a rebelilor din provincia siriană Idlib, Frontul Naţional de Eliberare (FNL), a anunţat sâmbătă retragerea armelor sale grele din "zona demilitarizată" care urmează să fie stabilită în acest ultim mare bastion insurgent din Siria, relatează AFP.

"Frontul a început să-şi retragă armele grele din zona" care va trebui să fie demilitarizată, a declarat purtătorul de cuvânt al acestei coaliţii susţinute de Turcia, Naji Mustafa.

Retragerea armelor grele trebuie să se încheie până la 10 octombrie, potrivit termenilor unui acord ruso-turc la originea creării acestei zone tampon.

Moscova şi Ankara au anunţat acest acord la 17 septembrie care mai prevede crearea până la 15 octombrie a unei "zone demilitarizate" cu o lăţime între 15 şi 20 de kilometri ce va trebui să separe teritoriile insurgente din Idlib (nord-vestul Siriei) de regiunile guvernamentale adiacente.

Acordul a permis îndepărtarea ameninţării unei ofensive a regimului Bashar al-Assad, sprijinit de Moscova, împotriva acestei regiuni rebele. Turcia se temea că o astfel de operaţiune militară va destabiliza provincia Idlib, ducând o dramă umanitară chiar la frontiera sa.

"Păstrăm poziţii şi cartiere generale (în zona demilitarizată) cu arme medii şi uşoare", a subliniat Naji Mustafa.

FNL a salutat cu prudenţă acordul ruso-turc care mai prevede plecarea jihadiştilor din zona demilitarizată până la 15 octombrie.

Organizaţia jihadistă Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), dominată de fosta ramură siriană a Al-Qaida şi care ţine sub control o mare parte a provinciei Idlib, nu a reacţionat la acord.

Un alt grup jihadist, Huras al-Din, legat de Al-Qaida, şi-a făcut cunoscută deja opoziţia faţă de acest text.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel