Război Siria. Erdogan, ultimatum privind zona de securitate: Răbdarea noastră are limite

Tudor Curtifan / 05 feb 2019 / 14:36

Recep Tayyip Erdogan a afirmat că deocamdată nu există un plan acceptabil pentru crearea unei zone de securitate în nord-estul Siriei, la trei săptămâni după ce Donald Trump a sugerat crearea unei asemenea zone. 

''Nu există deocamdată niciun plan satisfăcător care ne este pus în faţă, în mod concret'', a declarat Erdogan într-o întâlnire cu parlamentarii formaţiunii sale, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, aflat la guvernare). 

''Evident, ne respectăm angajamentele, promisiunea noastră rămâne promisiune, dar răbdarea noastră are limite'', a subliniat liderul turc. 

Turcia doreşte ca în zona de securitate respectivă să nu mai activeze miliţia kurdă Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), care este susţinută de SUA şi pe care Ankara o consideră grupare teroristă. 

 

Erdogan a dat un ultimatum

 

Erdogan a accentuat că în cazul în care teroriştii nu sunt înlăturaţi din oraşul Manbij, din nordul Siriei, în câteva săptămâni, atunci perioada de aşteptare din partea Turciei se va încheia. 

Zona de securitate, a cărei creare este susţinută de Turcia de mai mulţi ani, vizează să separe frontiera turcă de poziţiile deţinute în nordul Siriei de către YPG. 

Dezacordurile asupra YPG între Turcia şi SUA, ţări aliate în cadrul NATO, au dus la deteriorarea relaţiilor dintre Ankara şi Washington în ultimii doi ani. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy