Război Siria. SUA ar încerca să convingă Europa să trimită 1.000 de soldați

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a menţine efective militare limitate în nord-estul Siriei este destinată să convingă europenii să trimită 1.000 de militari în Siria, a declarat vineri Lindsey Graham, un influent senator republican.

SUA au indicat joi că vor menţine în cele din urmă circa 200 de soldaţi în Siria, decizie ce intervine la câteva săptămâni după anunţul lui Donald Trump privind retragerea trupelor americane, în timp ce gruparea jihadistă Stat Islamic este pe punctul de a fi învinsă în ultima sa redută în Siria.

'Un mic grup de menţinere a păcii de aproximativ 200 de soldaţi va rămâne în Siria pentru o vreme', a indicat pentru AFP Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a executivului american, fără alte precizări.

Senatorul republican Lindsey Graham, care s-a opus cu virulenţă retragerii totale militare din Siria anunţată în decembrie de Donald Trump, a afirmat vineri la postul de televiziune Fox News că preşedintele american 'şi-a ajustat politica'.

'Aceşti 200 vor atrage probabil 1.000 de (soldaţi) europeni', a adăugat Lindsey Graham.

'Mii de europeni au fost ucişi de către combatanţi ai SI veniţi din Siria în Europa', a spus el, exagerând în mare măsură numărul victimelor atacurilor atribuite grupării Stat Islamic în Europa, relatează AFP.

'În prezent, sarcina revine Europei. 80% din operaţiune ar trebui să fie europeană şi poate un procent de 20% să ne revină nouă', a adăugat senatorul american.

Potrivit estimărilor Global Terrorism Index, terorismul a făcut circa 700 de morţi în Europa din 2014, anul în care organizaţia Stat Islamic şi-a autoproclamat 'califatul' pe un larg teritoriu în Siria şi Irak.

Şeful Pentagonului a încercat să convingă săptămâna trecută partenerii din coaliţia antijihadistă să constituie o 'forţă de observatori' în nord-estul Siriei odată cu plecarea militarilor americani.

Obiectivul este dublu: de a nu-i abandona cu totul pe kurzi care au luptat împotriva jihadiştilor SI în Siria, cu sprijinul coaliţiei conduse de SUA, şi a menţine un efort antiterorist pentru a evita renaşterea grupării, trecută în clandestinitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel