Război Afganistan. SUA nu doresc o retragere 'precipitată'

Tudor Curtifan |
Data publicării:

SUA nu doresc o retragere 'precipitată' din Afganistan, a afirmat o senatoare democrată luni la Kabul, în timp ce preşedintele (republican) Donald Trump a subliniat în repetate rânduri necesitatea retragerii forţelor americane care se află de 17 ani în această ţară.

'Ceea ce am auzit aici, (adică) oricare ar fi acordul ce va pune capăt conflictului, se va asigura o tranziţie la care toate părţile să poată să participe şi nu ar trebui să fie o retragere precipitată din Afganistan', a insistat Jeanne Shaheen, membră a influentului Comitet pentru serviciile armate din Senat, care supervizează militarii americani.

'Există o poziţie (pe această temă) care nu este întotdeauna reflectată în tweets-urile ce vin dinspre Casa Albă', a declarat ea jurnaliştilor la Ambasada SUA din Kabul, adăugând că această viziune este şi 'cea a administraţiei americane'.

În decembrie, Donald Trump a spus că doreşte retragerea a cel puţin jumătate din cei 14.000 de soldaţi americani care staţionează în Afganistan. Războiul din Afganistan, cel mai lung la care SUA au participat vreodată, 'este funest, este ridicol', a afirmat el la începutul lunii aprilie.

Statele Unite au început discuţiile cu talibanii în vara trecută pentru a se ajunge la o rezolvare a conflictului.

 

Rebelii refuză dialogul

 

O primă întâlnire va avea loc în această lună în Qatar între responsabili politici afgani, inclusiv unii oficiali guvernamentali de la Kabul, şi talibani.

Rebelii, care au refuzat până acum să discute sub orice formă cu autorităţile de la Kabul, pe care le consideră drept 'marionete' ale Washingtonului, neagă orice caracter oficial al acestor întâlniri, insistând asupra faptului că 'orice persoană care face parte din administraţia de la Kabul va participa doar cu titlu personal'.

Delegaţia guvernamentală afgană nu a fost anunţată încă, dar numai două femei ar face parte din ea, potrivit unei liste iniţiale despre care s-a aflat public.

În perioada guvernării talibanilor în anii '90 au fost suprimate toate drepturile femeilor. Fetiţele au fost private de dreptul la educaţie şi femei au fost executate, uneori prin lapidare, pentru acuzaţii de adulter, potrivit AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel