Război Afganistan - Irak. Peste jumătate de milion de morți

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Cel puţin 500.000 de persoane au murit în Irak, Afganistan şi Pakistan de la declanşarea de către SUA a 'războiului împotriva terorismului' după atentatele de la 11 septembrie 2001, arată un raport al Institutului Watson pentru relaţii internaţionale al Universităţii Brown

Raportul, prezentat joi, indică un bilanţ de 480.000-507.000 morţi, dar atrage atenţia că numărul real al victimelor ar putea fi mai ridicat.

Acest nou bilanţ 'arată o creştere de 110.000 (victime) faţă de cel precedent', dat publicităţii în august 2016.

'Chiar dacă războiul împotriva terorismului este adesea neglijat de opinia publică, de presa şi de aleşii americani, creşterea numărului de morţi dovedeşte că, departe de a se reduce, acest război rămâne intens', adaugă raportul.

Bilanţul include victimele din rândul civililor, insurgenţilor, poliţiei şi forţelor de securitate locale, precum şi al militarilor americani şi din forţele aliate.

Irakul furnizează cel mai mare număr de civili ucişi (între 182.272 şi 204.575), urmat de Afganistan (38.480) şi de Pakistan (23.372).

Aproape 7.000 de militari americani şi-au pierdut viaţa în Irak şi în Afganistan.

'S-ar putea să nu cunoaştem niciodată bilanţul direct al acestor războaie', afirmă totuşi autoarea raportului, Neta Crawford, pentru că multe victime înregistrate drept combatanţi ar putea fi de fapt civili sau pentru că victimele civile nu au fost contabilizate deocamdată.

'Spre exemplu, e posibil ca zeci de mii de civili să fi murit în timpul preluării controlului (de către armata irakiană şi aliaţii săi) la Mosul şi în alte oraşe controlate de gruparea Stat Islamic, dar trupurile să nu fi fost încă descoperite', a explicat ea.

Bilanţul nu include nici victimele indirecte ale conflictului, cum sunt cei decedaţi din cauza unor boli sau a lipsei de infrastructuri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel