Război Afganistan. General american: Situația actuală nu permite retragerea trupelor

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Situaţia actuală în Afganistan "nu permite" o retragere a forţelor coaliţiei din această ţară, a declarat joi generalul Joseph Votel, şeful forţelor SUA în Orientul Mijlociu, argumentând în special prin nivelul slab de pregătire a forţelor armate afgane.

"Astfel de decizii trebuie să se bazeze mai mult pe condiţii decât pe termene precise", a subliniat generalul Votel, chestionat în cursul unei audieri în Congresul american despre voinţa exprimată de preşedintele Donald Trump de retragere a forţelor americane din Afganistan după peste 17 ani de război.

"Forţele afgane depind de sprijinul coaliţiei", a adăugat el, în timp ce era întrebat dacă armata afgană este capabilă să asigure securitatea ţării.

"Părerea mea este că orice decizie de a reduce forţele în Afganistan ar trebui luată după o consultare deplină a partenerilor noştri de coaliţie şi bineînţeles a guvernului afgan", a mai spus şeful comandantului central american Centcom.

Generalul Votel, care ar urma să se pensioneze în vară, a părut astfel să critice decizia unilaterală a lui Donald Trump de retragere a trupelor americane din Siria, fără să fi consultat aliaţii, ceea ce a provocat demisia ministrului apărării Jim Mattis.

 

Nu există ordin de retragere

 

Retragerea trebuie legată de "progrese politice", a subliniat înaltul responsabil militar american, referindu-se la negocierile de pace în curs de desfăşurare între SUA şi talibani, la care guvernul afgan nu participă.

Generalul Votel a subliniat că nu a primit "niciun ordin" de retragere din Afganistan din partea executivului. "Nu ni s-au dat instrucţiuni pentru a ne retrage. Nu există ordin de retragere orice ar fi", a subliniat el.

La insistenţele de a-şi expune opinia personală despre cât de întemeiată este o retragere, el a sfârşit prin a declara:"Condiţiile politice şi progresele efectuate pe calea reconcilierii nu o permit în prezent".

Emisarul special american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, şi-a reluat în 25 februarie discuţiile de la Doha cu talibanii.

Departamentul de Stat a indicat marţi că negocierile au permis noi "progrese", adăugând că rămâne multe de făcut şi refuzând să stabilească un termen. La rândul său, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo are în vedere o implicare personală în cursul unei viitoare deplasări în regiune, fără a face alte precizări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel